Anatomia unei stafii – comunismul pus la zid


Click pe poza si cumpara cartea!

 

Anatomia unei stafii by Alain Besançon
My rating: 5 of 5 stars

 

Un adevărat tur de forță argumentativ!

Am citit cartea de două ori și tot am rămas cu impresia că nu m-am săturat. Capacitatea de sinteză, de sondare, de interpretare, de observație și de a construi argumente extrem de puternice din doar câteva propoziții este extraordinară. Mai-mai că mi-a venit să mă ridic în picioare și să aplaud la unele fraze.

Sincer, nu mă miră că acest volumaș i-a adus lui Alain Besançon atâția dușmani. Ciocanul său este atât de puternic și este azvârlit cu atâta forță în picioarele de lut ale colosului URSS încât oricât de zdravănă ţi-ar fi credința în comunismul bolșevic, nu ai cum să nu-ți pui ceva semne de întrebare.

Aș putea să o iau băbește și să vă povestesc ca la școală ce face Besançon în acest volum. Să vă spun despre cum împarte în economia în trei tipuri și cum le prezintă pe fiecare și le demonstrează stupiditata și dependența de partid etc. Dar nu am să o fac, pentru simplul motiv că sunt sătul de compuneri și rezumate așa cum făceam în liceu.

Prefer să spun că Anatomia unei stafii este acel gen de carte care poate deveni o carte de căpătâi. Pentru unii, întrucât le oferă material astfel încât să pară tot timpul deștepți în discuțiile cu prietenii legate de comunism sau Rusia. Pentru alții, pentru că îi ajută să înțeleagă mai bine cum a funcționat URSS-ul, de ce a căzut și de ce nu a avut vreodată șanse să fie o alternativă valabilă la capitalism. Pentru unii, un text pe care-l vor visa și la care vor visa că, poate-poate la un moment dat, vor putea și ei să scrie astfel – eu sunt unul dintre ei.

Besançon e aprig și neiertător. Besançon e un fel de Schopenhauer care nu explică cum să ai întotdeauna dreptate, ci îți arată cu toate armele din dotare cum este un om care știe cum să aibă întotdeauna dreptate.

O recomand oricărei persoane care vrea să petreacă câteva ore în preajma unei minţi cu o extraordinară putere de aprofundare.

De ce 5 stele: pentru că este o adevărată încântare să o citeşti, pentru că argumentele sunt construite cu grijă şi pentru că simţul fin de observaţie şi analiză al autorului este o adevărată lecţie despre cum să te comporţi într-o polemică şi igienă mentală.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s