Drumul din Kolîma – Nicolas Werth


Click pe imagine si cumpara cartea!

 

Drumul din Kolîma by Nicolas Werth
My rating: 4 of 5 stars

 

O călătorie în Kolîma. 13 august – 3 septembrie 2011. Un istoric, Nicolas Werth, alături de Irina şi Oleg, cercetători şi membri ai asociaţiei Memorial, refac drumul deţinuţilor trimişi pentru a extrage aurul din minele Kolîmei. Case memoriale, muzee închinate celor dispăruţi şi vieţii din Gulag, interviuri luate supravieţuitorilor, toate sunt acţiunile trecute pe agenda de lucru a celor trei cercetători. Acţiuni care au ca finalitate construcţia unui muzeu virtual al Gulag-ului.

Volumul poate fi considerat o lucrare de interes ştiinţific datorită modului în care Werth îl structurează însă, în acelaşi timp, poate fi văzut drept un jurnal de călătorie, scris elitist, impregnat cu detalii istorice.

Pentru mine, Drumul din Kolîma a fost o lectură plăcută şi interesantă care mi-a oferit foarte multe informaţii atât despre cei care au fost închişi de comunişti, cât şi despre supravieţuitorii care nu-şi găsesc locul în Rusia de sub guvernarea lui Putin, dar nici nu pot să părăsească locul blestemat asupra căruia lagărul şi-a lăsat apriga-i amprentă.

În unele fragmente, Rusia pare o ţară care a uitat să intre în secolul XX. Regimul comunist şi teroarea bolşevică şi-au lăsat profund amprenta asupra întregii ţări. Pe măsură ce înaintam cu lectura nu puteam să nu-mi amintesc de argumentele lui Besançon cu privire la impracticabilitatea şi inutilitatea unui sistem economic şi social precum comunismul din URSS. Vorbe rostite de strigoi par a fi declarațiile celor care discută cu Werth. Așezările din jurul Kolîmei și Kolîma însăși par un tărâm postapocaliptic, o navă fantomă.

Structura cărții este cea care te face să vezi și să înțelegi demența bolșevismului care a transformat Rusia într-un mutant la care lumea actuală se uită cu groază și dezgust. Werth trece în revistă istoria Kolîmei de dinainte de a ajunge comuniștii la putere, mai exact începând cu anii 1860 amintindu-l pe polonezul Jan Czerki, primul explorator european care a cunoscut evenii şi yukarigirzii, locuitori pașnici care se ocupau cu pescuitul, vânatul și creșterea renilor. Kolîma va deveni, după ce în 1929 o expediție sovietică va descoperi aur, tărâmul în care își vor găsi sfârșitul mii și mii de ruși.

Werth ascultă supraviețuitorii lagărului și îi lasă să povestească, iar poveștile pe care le spun par rupte dintr-o altă lume, o altă dimensiune, absurdul realității în care aceștia trăiesc în secolul XXI năucind cititorul. Supraviețuitorii nu au părăsit, de fapt, niciodată universul lagărului în care au fost aruncați de către comuniști, univers pe care guvernul actual încearcă din răsputeri să-l ignore sau să-l facă uitat. Crimele, momentele de dezumanizare, lipsa perspectivei și a viitorului le sunt tatuate în oase, în suflet, în minte, oamenii din Kolîma fiind biete epave uitate în paragină de istorie, ca și clădirile cedate mâniei naturii de către indiferența unui stat care, rămâne impresia, nu a știut și nu a vrut niciodată să-și respecte morții.

De ce nota 4: pentru că este un volum care pune în oglindă Rusia anilor ʼ30 cu cea din anii 2000. O carte grea, răscolitoare,emoțională însă și cu valoare istorică.

Reclame

2 gânduri despre „Drumul din Kolîma – Nicolas Werth

  1. Pingback: Prin blogosfera literara (7 – 13 iulie 2014) | Recenzii filme si carti

  2. Pingback: Panta rhei – Vasili Grossman – când totul curge pe lângă tine | Razvan Van Firescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s