Întoarcerea acasă – Cartea care a inspirat show-ul lui Bear Grylls


 

Intoarcerea acasa by Slavomir Rawicz
My rating: 3 of 5 stars

Slavomir Rawicz îl bate pe cap pe Bear Grylls: eşti mic copil, taică.

Bineînţeles că titlul articolului este o glumă. Nu am nicio dovadă că volumul l-a inspirat pe Grylls, dar mi s-a părut potrivită utilizarea comparaţiei mai ales în contextul în care, atât Grylls cât şi Rawicz, sunt acuzaţi că joacă/scriu teatru.

Ca să scrii astfel de cărţi nu trebuie să ai un talent scriitoricesc deosebit. Aventurile prin care ai trecut sunt suficiente pentru a te propulsa în topul vânzărilor de carte. Dacă ai şi murit în timp ce scriai cartea, succesul este garantat. Iar dacă ai mai şi condimentat cartea cu puţin extraordinar şi ai presărat puţin supranatural cât să provoci un scandal, atunci liniştit prinzi lista de bestseller. Cu puţină baftă te vezi şi ecranizat. Şi cum nu există publicitate negativă, înscrierea numelui tău pe câteva pagini de wikipedia îţi asigură un loc în istorie.

Slavomir Rawicz a avut indecenţa de a nu muri, ba dimpotrivă, a ţinut cu dinţii de viaţă, atât în lagărul 303 din renumitul Gulag cât şi pe parcursul celor 6500 de kilometri, acel lung, anevoios şi disperat drum spre libertate.

Rawicz e acuzat că inventează şi că aventurile descrise în carte nu sunt autentice. Cui îi pasă, sincer? Ce contează dacă aceşti oameni chiar au reuşit sau nu să străbată 6500 de kilometri şi dacă l-au văzut sau nu pe Yeti? De câte ori nu au apărut poveşti surprinzătoare despre supravieţuitori ai lagărelor naziste sau comuniste? Câte poveşti incredibile nu au văzut lumina tiparului şi au fost considerate drept fantezii până la întărirea celor spuse de autor de către martori? Câte memorii despre evadări şi amintiri din lagăre nu au fost privite circumspect  şi câţi autori nu au fost acuzaţi că bat câmpii?

Din punctul meu de vedere, nu contează absolut deloc dacă Rawicz şi ceilalţi evadaţi chiar au stat 8 zile fără apă în Gobi şi nici dacă l-au văzut pe Yeti. Până la urmă, dacă stăm să ne gândim, o halucinaţie la un om care suferă de foame, lipsă de vitamine, de frig, supus unui stres psihic constant la o altitudine la care sângele te buşeşte pe nas, nu mai pare atât de surpinzătoare, nu?

Eu prefer să consider adevărată Întoarcerea acasă pentru simplul motiv că sunt ferm convins că există oameni care sunt dispuşi să rişte totul pentru libertate şi că sunt unii oameni mult mai extraordinari decât mine care chiar ar supravieţui unor condiţii la care eu nu aş rezista nici măcar în gând.

Volumul e scris decent. Nu face abuz de metafore, nu plictiseşte cu descrieri obositoare doar pentru a umple pagini, nu este lacrimogen deşi este tragic (sau poate sunt eu insensibil). Dacă ai probleme cu veridicitatea poveştii din spatele lui Rawicz, atunci consideră cartea drept un roman de aventuri. Dacă nu ţi se pare verosimilă implicarea nevestei şefului de lagăr în evadarea celor şapte, atunci eşti liber să consideri volumul drept o lucrare de ficţiune.

Indiferent cum vrei să vezi cărţulia lui Rawicz, ficţiune sau jurnal de călătorie, Întoarcerea acasă merită un weekend din viaţa ta pentru că, oricum vrei să o priveşti, îţi oferă şansa de a petrece şapte (ba chiar opt) suflete pe un drum care nu are decât un sens, un drum pe care Moartea merge mână-n mână cu speranţa.

De ce 3 stele: pentru că nu-mi sunt pe gust astfel de cărţi. Dar, per total, volumul merită o şansă din partea cititorilor care savurează romane de aventură, jurnale de călătorie şi memorii.

Nota Bene: filmul a fost ecranizat: The Way Back. Nu am văzut filmul, nici nu am de gând, dar ştiu că a fost nominalizat la Oscar.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s