S-a dus dracului una dintre haznalele umorului românesc: pa şi pusi Academia Adamescu/Caţavencu!


Iuhuuuu! Am aflat de la Marxiste că s-a dus naibii Academia Caţavencu patronată de Adamescu şi Rus! Nici nu vă puteţi imagina cât de tare mă bucur! O revistă şi o rubrică mai puţin în care un om total lipsit de umor poate să plictisească, tâmpească şi scârbească cititorul român.

Iacătă epitaful:

Comunicat de presă:

Academia Cațavencu își suspendă activitatea editorială

București, 19.06.2014: Redacția Academiei Cațavencu nu mai are chef de glumă. Administrația trustului de presă în care este inclusă această revistă este, ea însăși, o poantă. O poantă bună- dacă este văzută dinafară, sau o poantă proastă, dacă este suportată dinăuntru.

Astfel, numărul care urma să apară în ziua de 23 iunie 2014 nu va mai apărea (sau cel puțin nu în această formulă editorială). De asemenea, se suspendă și segmentul online al revistei – site și pagina de Facebook.

Facem acest lucru pentru că ne iubim revista, cititorii și meseria. Și pentru că ne respectăm pe noi înșine suficient de mult, încât să nu-i lăsăm pe alții să ne înjosească.

De ceva timp, Academia Cațavencu funcționează într-o situație hilară: nu ajutată de administrația trustului de presă din care face parte ci, cumva, în ciuda acesteia.

Este neplăcut, dar relativ obișnuit în presă, ca salariile să nu fie încasate la timp. Însă nu e deloc firesc ca, față de subiectul întârzierilor salariale de luni de zile, Adrian Rus, directorul general al companiilor grupului de presă Medien Holding, să aibă următoarea poziție, exprimată într-un e-mail, cităm: „Daca e vorba de salarii din nou am sa v-o spun pentru ultima oara: CINE POATE CREDITA ACEASTA ACTIVITATE SI SI-O ASUMA, SA RAMINA! CINE NU, SA PLECE INSTANT! (…) ESTE ULTIMA OARA CIND MAI SPUN ACEST LUCRU! URMATOAREA DATA CIND IMI ADUCI ACEST LUCRU IN DISCUTIE (…), VA ASIGUR CA PLECATI!” (n.r.- majusculele aparțin autorului mesajului)

Putem face foarte multe lucruri pentru această revistă și pentru cititorii ei, dar nu putem fura din portofelul soțiilor ca să putem susține (să putem„credita”), astfel, nenumăratele și interminabilele gafe ale celui care, chipurile, o administrează. Și, mai cu seamă, nu putem tolera o astfel de atitudine sud-americană, de proprietar de plantație bananieră.

ACADEMIA CAȚAVENCU a fost și este, încă, o revistă citită. O spun vânzările la chioșc, în creștere, până când administrația a luat nefericita decizie de a scădea tirajul. Această creștere este o performanță (din câte știm, unică în trustul nostru, și rară în presă, în general), dar este o performanță greu de susținut, atâta vreme cât administrația pare să facă tot ce-i stă în putință pentru a contrazice această tendință.

Să fii sunat cu trei-patru ore înaintea tipăririi revistei și să ți se spună că se reduce cu patru numărul paginilor acesteia, apoi, la insistențele redactorului-șef, să se descopere că economia obținută astfel ar fi derizorie (și, desigur, invers proporțională cu deficitul de imagine) este încă o dovadă clară a amatorismului lăutăresc cu care se „administrează” această revistă.

De parcă n-ar fi suficient, Directorul General Adrian Rus intenționa să inaugureze o politică editorială unică în presa românească: redacția să-i propună vânzătorului ei de publicitate clienți și campanii publicitare, iar vânzătorul, la rândul său, să ofere teme de articole (generale, nu publicitare!), să judece valoarea de umor a conținului revistei, ba chiar să aleagă coperta revistei.

În concluzie, redacția Academiei Cațavencu nu este dispusă să scrie gratis, la comanda administratorului de trust, cu acordul portarului și cu supervizarea femeii de serviciu.

Majoritatea Redacției Academia Cațavencu

Nu mi se pare deloc corect că în comunicatul de mai sus se vorbeşte şi se denunţă doar amatorismul şi lăutărismul conducerii, însă nu se spune nimic despre glumele de autobază şi umorul de hazna din paginile revistei. Niciun cuvânt despre incompetenţa redacţiei. Niciun cuvânt despre vina pe care editorialiştii şi jurnaliştii o au. Că doar nu o fi AC-ul lor atât de fain şi de cumpărat şi de citit şi de lăudat şi de denunţător şi de echidistant politic şi corect şi de şi de şi de şi de că iacătă, s-o trezit patronache să le bage falimentu-n gură.

Dragii moşului majoritari ai redacţiei Academia Caţavencu şi voi sunteţi la fel de vinovaţi că moare Academia. Doar că voi meritaţi şi un şpiţ zdravăn în ouţe pentru că v-aţi bătut joc de o revistă emblemă pentru libertatea presei şi începuturile democraţiei în România. V-aţi şters la cur cu o revistă care a pus beţe-n roate corupţiei, a deranjat politicieni suficient de tare cât să dea o tură pe la închisoare şi a picurat miere în cupa plină de amar a vieţii din România.

Nu ştiu zău cine mai cumpăra AC-ul anului 2014 mai ales când ai de ales între Kamikaze, Caţavencii şi online-ul TNR. Poate doar cocalarii spărgători de seminţe sau clevetitorii semidocţi şi demagogi care-şi vântură aberaţiile pe adevarul.ro.

Dar dacă or fi ceva cititori mai cultivaţi, tot răul spre bine pentru că înseamnă că vor creşte vânzările Caţavencilor şi celor de la Kamikaze.

De ce să duc dorul unei reviste care doar cu numele mai reprezenta mucalitul şi inteligentul cetăţean român? Am petrecut 20 de ani frumoşi alături de o echipă extraordinară care a făcut istorie. Din 2011 echipa s-a destrămat complet, locul fiindu-i luat de ziarişti cu mintea plată din care picurau stropi de lămâie.

Cu cât citeam mai multe articole din AC cu atât îi iubeam mai mult pe Caţavencii şi Kamikaze.

Prin urmare, nu doresc nimănui din cei care au îngropat Academia anului 2014 ţărână uşoară, ba dimpotrivă, le doresc 2 metri de beton ca să nu mai apară altădată în alte reviste umoristice şi să nu mai întineze vreodată vreo amintire de nivelul Academiei anilor 90 şi doo mii.

În opinia mea, Academia Caţavencu trebuia lăsată să moară frumos o dată cu plecarea mai vechilor editorialişti care au râs/plâns/băut/fumat/nemâncat/nebăut de-a lungul anilor cot la cot, tastatură la tastatură şi umăr la umăr…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s