Berlin, Vol. 1: City of Stones – roman grafic – Jason Lutes


Berlin, Vol. 1: City of Stones
Berlin, Vol. 1: City of Stones by Jason Lutes
My rating: 5 of 5 stars

Nu mai știu cum am ajuns la comics-ul lui Jason Lutes dar nici nu mai contează.
Tot ce contează este că am descoperit o adevărată bijuterie a romanului grafic.
Berlinul lui Jason Lutes este extraordinar de bine redat și construit. Povestea este construită în jurul a două personaje: Kurt Severing – un jurnalist care scrie eseuri politice pentru comuniști – și Marthe Muller – o studentă în vârstă de 29 de ani la arte.
Ambele personaje par aruncate de vârtejul și haosul din Germania anilor 20 într-un oraș care este un câmp de bătălie ideologic.
Comuniștii își împart pumni pe stradă cu naziștii, naziștii vânează evrei pe care-i bat, trupele polițienești ale Republicii încearcă, fără succes, să mențină ordinea.
În acest oraș plin de suflete pietrificate, viața nu-și găsește locul așa cum nici măcar un fir de iarbă nu reușește să-și scoată lujerii prin ciment. Oamenii mor de foame. Copii se împart între mișcările politice. Tinerii se aleargă în funcție de culoarea politică, rasă și clasă socială.
Jason Lutes surprinde cu sensibilitatea specifică artistului toate aceste probleme pe care Germania le acuza în acea perioadă.
Personajele sale sunt bine construite, problemele lor și viața în Berlinul de piatră este redată amănunțit. Deși nu m-am atașat de niciun personaj, le-am simțit pe toate. Le-am simțit durearea și disperarea.
Din punct de vedere grafic Berlin este o capodoperă a genului. Capitala Germaniei este creionată superb în alb negru și unele panouri sunt demne de a fi făcute cărți poștale. Crizele personajelor sunt foarte atent redate în panouri metaforice fără text care cadrează perfect starea sufletească a acestora. Tensiunea socială și politică se simte tot timpul. Panoramele pe care Lutes alege să le așeze în volum sunt foarte inspirate și te fac, efectiv, să călătorești în acel oraș și în acei ani.
Mi-a plăcut în mod deosebit ideea lui Lutes de a scrie ce gândesc diferiți oameni care apar în cadrele sale. O idee interesantă care i-a oferit o culoare aparte.
Deși se citește destul de greu și se intră anevoios în atmosferă, Berlinul lui Jason Lutes merită cu prisosință să fie citit fiind, din punctul meu de vedere, chiar superior Persepolisului Marjanei Satrapi. Jason Lutes are o profunzime și o inteligență aparte pe care o simți din paginile sale cu ușurință.
Recomand cu plăcere acest volum oricui vrea să se bucure de o poveste bine scrisă susținută de desene superbe.

View all my reviews

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s