Iepurele Mizantrop – Breaking the News – Mic Atlas de Realităţi – sau un fel de Dictionar filosofic modern


Iepurele Mizantrop - Breaking the News - Mic Atlas de Realităţi
Iepurele Mizantrop – Breaking the News – Mic Atlas de Realităţi by Mădălina Răileanu, Adrian Răileanu
My rating: 4 of 5 stars

DEX 2009 – IÉPURE, iepuri, s. m. Gen de mamifere din ordinul rozătoarelor, cu urechile lungi, cu doi dinți incisivi suplimentari pe falca superioară, cu picioarele dinapoi mai lungi decât cele dinainte și cu coada foarte scurtă; animal din acest gen, vânat pentru carnea și blana lui. ◊ Expr. Nu știi de unde sare iepurele = nu poți să știi de unde îți vine soluționarea unei probleme. — Lat. lepus, -oris.

NODEX 2002 MIZANTRÓP ~i m. 1) Persoană care manifestă aversiune față de specia umană. 2) Persoană cu caracter sumbru, care preferă singurătatea, evitând contactul cu societatea. /<fr. misanthrope

DEX 2009 – UMÓR s. n. înclinare spre glume și ironii, ascunse sub o aparență de seriozitate; manifestare prin vorbe sau prin scris a acestei înclinații; p. ext. veselie, haz. ♦ Categorie estetică aparținând sferei comicului a cărei esență constă în sublinierea incompatibilității și absurdității laturilor unor situații considerate firești. [Var.: humór s. n.] —Din fr. humeur, humour. Cf. engl. humour.

Iepurele mizantrop este un fel de DEX al politicului și socialului din contemporaneitate. Ursuz dar inteligent, sarcastic dar teribil de amuzant, Iepurele Mizantrop nu ratează niciodată să sublinieze cu o tușă groasă, care aduce cu acea paranteză pusă în dreptul a două puncte verticale care desemnează zâmbetul utilizatorului internaut, grotescul diferitelor realități care-i cad sub monoclu.

Sincer, am cam dus dorul unui astfel de personaj care să fie în stare să comenteze cu inteligență și sarcasm, bine ancorat în real și extrem de atent la detalii și mesaje subliminale, un fel de judecător amoral al moralității politice și sociale, un personaj care să ofere observații obiective și să traseze, fără a-și propune asta, o nouă subordine socială: mizantropia evidentă ca soluție la mizantropia politică ascunsă sub jocuri de lacrimi de crocodil și bătăi părintești pe capul cetățenilor.

Urmăream Iepurele pe când aveam cont de facebook și mă distram cu el, începând să devin fanul celor din spatele lui și minunându-mă de inteligența observațiilor și umorul subtil pe care-l strecurau în bulele iepuroiului ursuz. După ce am renunțat la facebook, am renunțat și la Iepure, însă cu atât mai mult m-am bucurat de cartea pe care am zărit-o la un moment dat pe raftul de noutăți. Poate că dacă eram atât de prins în facebook, nu l-aș mai fi gustat așa cum am făcut-o acum când l-am citit pe hârtie.

Breaking the News merită citit și păstrat în bibliotecă pentru simplu fapt că pastilele ursuze cu privire la realitățile pe care acesta le-a ales spre disecție te fac să râzi și să-ți dai seama că aceste, adeseori, tâmpenii care te înconjoară fac, totuși, parte din absurdul vieții si te fac să te bucuri că ai prins acești ani în care superficialul este atât de la modă dar și de ușor de demascat. Apelul la umor pe care Iepurele îl face nu este, din fericire, în stilul frustrant și enervant al românului – Haz de necaz – ci în stilul unui Iepure universal cu un umor și o inteligență eliberată de tarele specifice celor care trăiesc și nu reușesc să evadeze din burta Marelui Pește.

O lectură plăcută, inteligentă, teribil de amuzantă, o carte potrivită pentru a fi făcută cadou cu orice ocazie atât prietenilor care au umor cât și celor cu care ai contre constant. Un personaj care merită cu prisosință să coboare de pe monitoare și să zăbovească în bibliotecile noastre.

View all my reviews

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s