Hituri celebre din epoca Showa sau conflictul dintre generatii in intepretarea lui Ryu Murakami


Hituri celebre din epoca Showa
Hituri celebre din epoca Showa by Ryū Murakami
My rating: 4 of 5 stars

”Numai criminalii mai au sens în zilele noastre” – spune un personaj care tocmai ce și-a înfipt cuțitul într-o mătușică de treizeci și ceva de ani.
Această crimă pornește conflictul dintre tinerii iubitori de karaoke în aer liber care râd din senin și a proasta și mătușicile de 30 și ceva de ani, divorțate, cu pielea fleoșcăită, cu viețile în pioneze și cu apetitul sexual uitat prin vreo plasă la un supermarket.
Aceasta este intepretarea lui Ryu Murakami la războiul dintre generații. Adică război pe bune! Le pune arme în mâini și le dă dreptul ca argumentele să zboare dintr-o parte în alta șuierând ra-ta-ta-ta-ta sau zvușșșș! sau hârști.
Tinerii sunt acei tineri de care societatea aude că au murit și nu le pasă. Acei tineri care-i fac pe oameni să spună: mai bine că au murit că oricum nu se alegea nimic de ei dacă au ajuns să facă ce au făcut; au fost crescuți prost.
Mătușicile sunt acele femei trecute ușor de treizeci de ani despre care zici că au aproape cinzeci și se uită urât la copilul tău pe stradă, sau la tine sau la nevasta ta sau la orice pare a se bucura încă de viață.
Atât in clubul iubitorilor de karaoke cât și Clubul Midori (pentru că pe toate membrele acestui club le cheamă Midori) sunt oameni care nu se regăsesc și care nu au respect de sine. Unii nu l-au învâțat, ceilalți l-au uitat, încercați fiind de viață.
Singura lor scăpare din amorțeala aceasta mortală este, culmea, moartea. Sau crima. Sau amândouă.
Murakami se joacă cu personajele sale pentru prima dată, zic eu, atât de duios. Parcă sunt copii lui și îi crește părintește la sânul său protector. Nu l-am mai văzut arătând atâta atenție sentimentelor personajelor sale si faptului de a le face sensibile și a trăi sensibilatea. Deși violente în cel mai tarantinesc sens al cuvântului, toate personajele criminale ale lui Murakami sunt extrem de sensibile, aproape patetice. Atât de dezrădăcinate și rupte încât până și amintirile lor parcă sunt despre altcineva. Sunt atât de înstrăinați de tot ceea ce-i înconjoară încât nici măcar nu se mai ascultă între ei.
Un alt personaj care m-a luat total prin surprindere a fost studenta martoră la momentele cheie ale crimelor și care îndruma când un grup când altul către conflictul final. Care se mai lăsa cu o moarte. Studenta incredibil de urâtă și față de care toată lumea avea reacții adverse la nivel psiho-somatic, mi-a părut că e însăși Moartea în persoană. Nu Moartea poetesă și gânguritoare de metafore, ci aia care chiar există, Moartea aia crudă care nu ezită să ia cât mai multe suflete cu ea. Studenta lui Murakami ar merita doar ea o recenzie dar am să o las în seama altcuiva. În altă ordine de idei, acest arbitru care apare pentru prima dată într-un roman de Murakami care-și propune să rezolve o dată pentru totdeauna conflictul dintre generații, mi-a lăsat impresia că este un fel de Zeitgeist ce decide irevocabil cine trebuie să câștige și cine trebuie să piardă.
Nu ai înțeles absolut nimic din recenzia asta și nu știi dacă vrei, până la urmă, să o citești sau nu? Hai că-ți dau o mână de ajutor: dacă Tarantino ar fi scris o carte, atunci ar fi scris una precum Hiturile celebre din epoca Showa.

Cartea se poate cumpara de pe cartepedia.ro

Daca eşti din Timişoara şi vrei să-ţi cumperi această carte, lasă un comentariu şi primeşti un voucher în valoare de 25 de lei şi transport gratuit la o comandă de pe cartepedia.ro

Voucher-ul se ridică de la librăria Cartea de nisip.

View all my reviews

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s