Mania lalelelor: povestea celei mai râvnite flori din lume şi a pasiunilor ieşite din comun pe care le-a stârnit


Mania lalelelor: povestea celei mai râvnite flori din lume şi a pasiunilor ieşite din comun pe care le-a stârnit
Mania lalelelor: povestea celei mai râvnite flori din lume şi a pasiunilor ieşite din comun pe care le-a stârnit by Mike Dash
My rating: 3 of 5 stars

În anii 1630 lalelele erau atât de adorate de locuitorii Țării de Jos încât au ajuns să coste (un singur bulb) până la de 30 de ori salariul pe care-l câștiga un meșteșugar pe lună. Însă mania nu a durat mult. Dar cât a durat a îmbogățit mulți negustori, cultivatori și florari suficient cât să nu mai fie nevoiți să muncească, nici ei, nici familiile lor, nici măcare o singură zi cât vor trăi.
Aceasta este povestea maniei care a cuprins Republica Olandeză în acea perioadă.
Din păcate autorul spune că nu are foarte multe date și documente referitoare la această bulă și criză economică ciudată. Fapt care se repetă constant de-a lungul întregii lucrări, repetiție care devine ușor enervantă la un moment dat pentru că ai impresia că citești ficțiune nu un studiu concret despre un eveniment istoric. Referirile constante la pamfletul Samenspraecken care explică cum se vând florile, cum și unde se întâlnesc negustorii și personalitatea acestora este mult prea puțin, din punctul meu de vedere, ca să poți construi un studiu în adevăratul sens al cuvântului.
Din păcate, chiar există foarte puține detalii și documente legate despre Mania Lalelelor ceea ce a făcut ca munca autorului să pară o luptă cu morile de vânt. Însă rezultatul muncii lui Mike Dash este mulțumitor. Construind cu ce a avut la îndemână, acesta a reușit să înjghebe un volumaș care să explice cât se poate de bine ce a însemnat această manie.
Volumul începe cu descoperirea lalelei de către asiatici, cultul acesteia la curtea Imperiului Otoman și poposirea frumoasei flori în Țările de Jos. Un scurt istoric al evoluției florilor în această țară, moda pe care a lansat-o în Franța (floarea de la decolteu) după care începe povestea Maniei.
Mania pe care a cauzat-o această floare frizează absurdul dar, se pare, a fost cât se poate de reală. Unii bulbi au ajuns chiar să coste mai mult decât o casă. Unii împătimiți își dădeau pământul sau fermele pentru a avea o lalea Admirael.
Pentru a vă face o idee în mare asupra maniei și prețurilor exagerate cu care aceste flori se vindeau, redau o listă făcută de un pamfletar care arată câte lucruri se puteau cumpăra cu 3000 de guldeni, sumă care era în dreptul unui singur bulb:
8 porci grași – 240 guldeni
4 boi grași – 480 guldeni
12 oi grase – 120 guldeni
24 tone de grâu – 448 guldeni
48 tone de secară – 558 guldeni
2 butoaie mari cu vin – 70 guldeni
4 butoaie de bere de 8 guldeni – 32 guldeni
2 tonde de unt – 192 guldeni
450 kg de brânză – 120 guldeni
1 cupă din argint – 60 guldeni
1 balot de postavuri – 80 guldeni
un pat cu saltea și așternuturi – 100 guldeni
o corabie – 500 guldeni

Volumul este interesant și oferă o lectură plăcută, însă nu este decât pentru cei care sunt cu adevărat pasionați de dezastre economice sau bule financiare.
Eu mă așteptam la mai multe informații, la mai multe date, însă, per total, mă declar mulțumit cu ceea ce am aflat din cartea lui Mike Dash, mai ales referitor la viața din Harleem sau Amsterdam sau picanteriile referitoare la viețile sultanilor otomani. Nu sunt un pasioant de horticultură dar efectul acestei flori asupra minților unor oameni este extrem de interesant.
Recomand cartea doar celor care sunt pasionați de istoria finanțelor și a crizelor economice precum și celor care-și doresc o cultură generală enciclopedică, chiar dacă este scrisă plăcut, destul de ușor și este la îndemâna oricui, nu oricine cred că are dreptate să o parcurgă cap-coadă.

Poţi să cumperi cartea de pe cartepedia.ro

Daca eşti din Timişoara şi vrei să-ţi cumperi această carte, lasă un comentariu şi primeşti un voucher în valoare de 25 de lei şi transport gratuit la o comandă de pe cartepedia.ro

Voucher-ul se ridică de la librăria Cartea de nisip.

View all my reviews

Reclame

Un gând despre „Mania lalelelor: povestea celei mai râvnite flori din lume şi a pasiunilor ieşite din comun pe care le-a stârnit

  1. Pingback: Compania. O scurtă istorie a unei idei revoluționare de John Micklethwait și Adrian Wooldridge | Colț Firesc de refugiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s