Libraria Cartea de nisip primeste trofeul Galei Bun de Tipar pentru Cea Mai Buna Librarie din 2013


Librăria Cartea de nisip a rămas în inima mea, deşi despărţirea de ea s-a petrecut cu mult timp în urmă. Mă bucur enorm că a primit, în sfârşit, premiul pentru cea mai bună librărie la Gala Bun de Tipar.

Merită cu prisosinţă acest premiu, atât datorită muncii pe care întregul Grup Librarium o depune, cât mai ales datorită echipei extraordinare de librari care este inima şi sufletul ei.

full-Spatiupentrucopii3423-thumb

Livia, Luigi, Andrei, Tudor, Manuela, Andreea şi Elena sunt librarii cu care Timişoara se poate mândri pe bună dreptate. Nu doar pentru că au adus un premiu cultural atât de stimat călcând pe urmele Bibliotecii Judeţene care a şi-a adjudecat premiul de două ori deja pentru cea mai bună bibliotecă, ci pentru că sunt alături de timişoreni şi de turiştii urbei în căutare de lectură de calitate, de cadouri sau suveniruri.

Trofeul s-a câştigat datorită acestor librari inimoşi, muncitori şi dedicaţi întru totul cărţilor.

Ştiu foarte bine ce înseamnă munca de librar. În primul rând pentru că am fost eu unul, şi încă mai sunt într-un fel, iar în al doilea rând pentru că am în familie un librar. Şi nu orice fel de librar… Ci unul care reuşeşte perfect să armonizeze boemia specific livrescă şi pragmatismul atât de necesar pentru a răzbate în lumea destul de sălbatică a comerţului.

full-Spirit8498-thumb

Trebuie să recunosc că Elena m-a depăşit din foarte multe puncte de vedere. A devenit un librar şi un manager mult mai bun decât mine, care şi-a format o echipă pe care orice librărie din România, sau poate chiar din lume, şi-ar dori-o. Şi nu exagerez absolut deloc când spun asta.

Drumul spre acest trofeu nu a fost deloc uşor, deşi au candidat şi au ajuns pe lista scurtă şi anul trecut. Însă juriul a fost de altă părere şi echipa a fost nevoită să mai aştepte un timp pentru a primi, într-un final, un premiu pe deplin meritat.

Chiar dacă sunt implicat emoţional în această echipă, atât datorită trecutului profesional cât şi a prezentului personal şi sentimental, nimic din ceea ce am scris mai sus nu este gratuit.

Librarii de la Cartea de nisip au şi vor avea succes pentru că sunt buni. Funcţionează precum un organism viu, nu precum o maşinărie apatică prinsă în angrenajul monoton şi adesea dictatorial al afacerismului cu specific românesc. Se completează, se sprijină, se tolerează, învaţă unii de la alţii, îşi păstrează spiritul tânăr şi mintea vie. Au curaj şi dedicaţie. Muncesc cu plăcere din dragoste de şi pentru carte şi cititori. O echipă formată aşa cum doar în cărţile motivaţionale mai vezi.

full-lumi717-thumb

Nu este nicio utopie. Este o echipă cât se poate de reală pe care o poţi cunoaşte la locul faptei, în spaţiul librăriei Cartea de nisip.

Acest trofeu este în primul rând trofeul librarilor dar şi al Grupului Librarium, grup care s-a mărit după ce a făcut cu brio faţă unor ani grei şi chinuitori de criză. Managementul de calitate a fost răsplătit de-a lungul timpului atât cu premii cât mai ales cu noi şi noi cititori.

În al doilea rând acest trofeu este al Timişoarei. Este un trofeu cu care oraşul nostru se poate mândri pentru că este prima librărie din provincie care câştigă acest premiu atât de dorit de toate librăriile din România şi care până acum a poposit tot în capitală. Să nu uităm că prima librărie din cadrul Grupului Librarium a fost deschisă în Timişoara şi nu mică a fost mirarea că s-a ales tocmai acest oraş drept punct de plecare. Timişoara, Timişul creşte de la an la an şi din ce în ce mai spectaculos din punct de vedere cultural. Nu ne mândrim doar cu scriitori şi personalităţi marcante care încep să fie din ce în ce mai premiaţi şi vizibili (mai ales pentru cultură, orice tip de publicitate este benefică şi pozitivă), cu biblioteci prestigioase, ci, în sfârşit avem şi o librărie care este recunoscută la nivel naţional.

Îndrăznesc să spun că s-a închegat prima treime din provincie fără de care un oraş nu este întreg din punct de vedere cultural: Autor – Bibliotecă – Librărie. Trei elemente care în momentul în care conlucrează perfect, în care-şi oferă reciproc sprijin şi spaţiu de desfăşurare, în care-şi permit luxul de a comunica pe aceeaşi lungime de undă, nu au cum să nu crească, să se dezvolte, să fie din ce în ce mai vizibile şi să ajute la bunăstarea, înstărirea şi promovarea culturii şi a literaturii timişorene. Se pare că s-au creeat condiţiile perfecte pentru ca un oraş din provincie să aibă o voce puternică din punct de vedere cultural şi literar.

full-Trecere9887-thumb

Poate că ar fi bine ca edilii să reacţioneze într-un fel şi să-şi facă simţită prezenţa pentru a felicita echipa de librari timişoreni care au adus un trofeu atât de frumos la ei în oraş.

Cert este că Timişoara face casă bună alături de Cartea de nisip şi poate că nu suntem suficient de conştienţi de cât de importantă şi frumoasă este această convieţuire pentru noi, locuitorii acestui oraş.

Felicitări stimaţi librari!

Felicitări frumoasă librărie!

Felicitări drag şi iubit oraş!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s