Review: Adolf : 1945 and All That Remains


Adolf : 1945 and All That Remains
Adolf : 1945 and All That Remains by Osamu Tezuka
My rating: 1 of 5 stars

Osamu Tezuka este considerat un fel de Walt Disney al Japoniei. Pe bună dreptate. Ca și desenator, este superb. Am ajuns la acest Adolf pentru că a fost recomandat de goodreads când am ales să citesc Barefoot Gen. Mi-a luat foarte mult timp să găsesc această serie și am fost foarte bucuros când, în sfârșit am găsit-o. Blestemată fie acea zi!
Osamu Tezuka are o idee interesantă: băi, ce ar fi dacă aș lua doi Adolfi, pe lângă marele Hitler, și i-aș face io prieteni pe ăștia doi, pe unul îl fac evreu, pe ălalalt jumate japonez și jumate neamț, pe unul îl trimit în Germania și pe ălalalt îl țin aicișa ca să am motive să scriu și despre cum a suferit Japonia în război și mai arunc și o mega-super-extra-uber pastilă care să mă poată ajuta să aberez timp de cel puțin 1000 de pagini și să mai bag și alte personaje prin poveste: Adolf Hitler este evreu și sunt niște documente care atestă asta și naziștii fug după ele și ajung taman în Japonia și… și … și…. și….
Bun. Începutul o fost mai greu. De-acum maistorul Tezuka își permite să o ia razna. Oai, și cum o ia razna! Nu am citit niciodată o carte, filme am văzut, recunosc, în care destinul și întâmplarea să joace un rol atât de important în evoluția unei povestiri! De fiecare dată ceva fenomenal, dumnezeiesc se întâmplă ca lucrurile să meargă pe făgașul pe care trebuie, personajele să trăiască, documentele să rămână intacte. Al naibii de frustrant! Ultimul care mi-a jignit inteligența în aproape în acelaşi hal a fost Hoțul de cărți…
Stai așa că nu se termină totul aici. Tezuka vrea să facă o mega operă care să rămână în istorie. Și bagă naziști și lideri naziști la greu în opera sa. Printre alții, pe Adolf Eichmann care se ocupă, se pare, cu învățarea copchiilor de la HJ cu uciderea evreilor pentru că, nu-i așa, a fost marele tartor care a pus la cale și în aplicare Soluția Finală. Căcat băi! Pentru cine dracu scrii, de fapt, aberațiile astea? Cât de idiot să fii ca să pui botul la o astfel de dumă?!? Eichmann aducând evrei ca puștani de la HJ să-i împuște ca să-și dovedească arianismul?
Bineînțeles că istoria poate fi interpretată, schimbată de Tezuka pentru că așa vrea mușchiul lui. Ultimele zile ale lui Hitler redate de Tezuka sunt ilare. Nu intru în detalii pentru că nu am chef să redau aberațiile desenatorului.
Dialogurile sunt excepționale. Sunt atât de idioate încât te pot face să râzi cu lacrimi. Un ex: cât crezi că ai să reușești să ții restaurantul deschis? Am să fac tot posibilul să-l țin cât mai mult! Atâta timp cât am bani și mâncare am să-l țin deschis! Pe bune? Și ăsta este doar 1 (UN!) exemplu. Seria este plină de astfel de inepții.
Evenimentele care se petrec în serie sunt uneori atât de cretine încât îți vine să roșești de rușine că cineva s-a gândit să scrie așa ceva pentru ca, mai apoi, tu să citești și să vrei să păstrezi sau recomanzi ce a scris el. Spicuies doar trei:
– Adolf, neamțul din AHS (Adolf Hitler Schule), se îndrăgostește de o evreică, o salvează, o trimite în Japonia, nu se interesează dacă gagica a ajuns cu bine sau nu, deși putea să afle foarte ușor acest lucru pe când era majordomul lui Hitler, dar când ajunge înapoi în Japonia o vrea de nevastă pentru că o iubește și că s-a gândit tot timpul la ea și se miră că e în viață. Nu, nu este o răsturnare de situație, Tezuka pur și simplu nu a mai urmărit acest fir al poveștii pentru că nu a vrut să se complice. Rezultatul: un cititor frustrat care se simte luat de prost. Ah, da, nu mai are rost să spun că acest Adolf Kaufmann se vrea arian cu orice preț, adică e extremist până-n măduva oaselor, nu oricum, dar ideea de a procrea și de a fute și partea aia ariană pe care o mai are în sângele său de japonez cu, LOL, un evreu, nu-i pune nicio problemă. De ce? Pentru că Tezuka crede că dacă se convertește evreica la catolicism sau ce căcat de religie avea băiatul ăsta, atunci evreica pac! devine ariană, pac! Adolf primește binecuvântarea SS-ului, pac! toată lumea-i veselă, pac! Tezuka a înțeles o pulă din toată poliloghia nazistă referitoare la rasă și la credința lor în rasa pură. Știi cum arată un păduce în fruntea unei domnișoare? Așa e și Tezuka când vine vorba despre spus păreri despre al doilea război mondial și oroarea nazistă.
– Eichmann cu Adolf cel din HJ acum SS se întâlnesc ei ca doi naziști ca să pună la cale o deportare într-un lagăr a unor evrei. Ies evreii din vagoane când vine unu și zice că evreii din două vagoane au dizenterie. Eichmann trage vagoanele pe dreapta și le dă foc. După care îi zice lui Adolf Kaufmann să-i mâne pe jos pe evreii care au rămas că trebuie să ajungă neapărat în lagăr în 2 zile. Ăsta pleacă cu evreii care mor pe capete în timpul marșului și Adolf își face probleme că nu ajunge la timp în lagăr. Logica? Conform lui Tezuka logica poate să se ducă să-și facă o labă atâta timp cât în propoziție este vorba despre cât de răi au fost naziștii. Deci, Eichmann zice să omoare deținuții bănuiți a fi bolnavi de dizinterie ca să nu-i îmbolnăvească pe ăia din lagăr și în loc să-i curețe și pe ăștia care au mai rămas din transport la fel cum i-a terminat pe ăi dintâi, îi trimite la un marș îndelungat ca să-i îmbolnăvească, totuși pe ăia din lagăr???? Logica? Conform lui Tezuka logica poate să se ducă să-și facă o labă atâta timp cât în propoziție este vorba despre cât de răi au fost naziștii. Eu știu că Tezuka vorbește despre acel marș îngrozitor pe care Eichmann la organizat pentru evreii din Ungaria, totuși coaie! A fost suficient de horror ce a făcut nărodul în viața reală! Nu trebuia să bagi o vrăjeală ieftină din burtă și să faci din toată hidoșenia o panaramă de doi lei, idiotule!
– 2 evrei care se roagă într-o sinagogă în poziție de rugăciune catolică… În prima plan două sfeșnice care par tot de sorginte catolică… Bine maistore! Te știi și la evrei și la naziști. Din păcate ai părere foarte proastă despre inteligența cititorilor tăi… Sau nu?
În concluzie seria Adolf este o aberație. O cretinătate cum rar îți este dat să citești. Mare păcat pentru grafică care este superbă, de-a dreptul extraordinară. Poate că ar fi fost mai bine pentru Tezuka dacă ar fi făcut această serie fără dialog.
O recomand doar celor cărora le-a plăcut Hoțul de cărți pentru că iei oricum nu au probleme cu logica.

View all my reviews

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s