Moscova-Petuski – Venedikt Erofeev la Polirom!


Nu stiu voi cum sunteti, dar eu sigur ma bucur de aceasta traducere. Chiar saptamanile trecute am dat din nou, intamplator, de acest titlu si m-am gandit ca ar trebui sa-l caut in engleza pentru ca de mult vroiam sa-l citesc.

Ei bine, editura Polirom s-a decis sa-mi faca o supriza si sa publice acest volumas care este si la un pret accesibil.

Asadar, stimati cititori, de saptamana aceasta sunteti invitati alaturi de intelectualul betiv Venichka la o calatorie cu trenul pe linia Moscova-Petuski.

Sper din toata inima sa nu fiu dezamagit.

Moscova-Petuski

Moscova-Petuski

Descrierea editurii:

Traducere din limba rusa si note de Emil Iordache

Venicika Erofeev ia trenul din Moscova si incearca sa ajunga la iubita lui, care-l asteapta nerabdatoare in gara Petuski. Alaturi de ingerii care-i tot apar prin preajma pe masura ce, ca sa-si treaca plictisul, mai ia un git de votca, alaturi de o sleahta de pasageri hirsiti in ale socialismului si-n meandrele de necuprins ale tariei datatoare de fantezii multilaterale, Venicika rememoreaza in bataie de joc realizarile extraordinare ale omului sovietic si marcheaza fiecare kilometru al calatoriei cu cite o reteta de alcool datator de fericire.

„Spatiul intilnirii dintre bautorul metafizic si lumea «realistilor» este acela al mahmurelii. Moscova-Petuski nu este numai un imn dedicat bauturii, ci si un bocet mahmur al intilnirii cu lumea. In restaurantul de la gara, buimac, eroul mediteaza: «De ce-s cu totii atit de grosolani?… De ce asa? O, daca intreaga lume, daca fiecare din lumea asta ar fi linistit si temator, cum sint eu acum, daca ar fi nesigur de sine si s-ar indoi de temeinicia locului sau sub soare – ce bine ar fi… As accepta sa traiesc pe pamint si o vesnicie, daca mai inainte mi s-ar arata un ungher unde nu intotdeauna este loc pentru faptele eroice».” (Emil Iordache)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s