Ernest & Celestine – o animaţie dezghețată


Mi-aș fi dorit ca această animație să ia Oscar-ul anul acesta. Bineînțeles că Oscar-ul a plecat la Frozen. Însă asta nu taie deloc din calitatea acestui excepțional film de animație.  Frozen pare a fi fratele handicapat al acestei capodopere. Spre deosebire de animația americană, acest film chiar are ceva de comunicat despre natura umană și relațiile reale dintre oameni și nu se blochează în mesaje contrafăcute și superficiale care să-ți educe copii în spiritul consumerismului și plasticului specific Barbie.

Cred că este primul film de animație din ultimii 2-3 ani pe care poți să-l vezi cu copilul tău și acesta chiar să învețe ceva din el. Drept urmare,  vă recomand cu căldură această animație pentru că vă oferă un timp de calitate și educativ pe care-l puteți petrece cu cei mici.

Ernest este un urs care cântă pe stradă ca să facă bani de mâncare.

Celestine este o șoricuță care adoră să deseneze însă cei mari vor să o facă dentistă și o pun să strângă dinți.

Urșii cu șoriceii nu se înțeleg deloc. Ba mai rău, sunt chiar dușmani de moarte. Însă Celestine nu crede că urșii sunt răi. Astfel că, în momentul în care se întâlnește cu Ernest, nu se sperie de el, ba dimpotrivă.

Aventurile prin care trec cei doi îi apropie și ajung să fie cei mai buni prieteni. Abandonați și neînțeleși de societatea din care fac parte, cei doi găsesc liniște în prietenia lor.

Nu am să intru în detalii cu privire la povestire pentru că vreau să vă fac să vedeți filmul, nu să vi-l povestesc. Povestirea este scrisă de Daniel Pennac, un scriitor francez cunoscut pentru, printre altele, Dictatorul și Hamacul sau La Căpcăunii Veseli. Regia este semnată de Stephane Aubier și Vincent Patal care au făcut, printre altele, amuzantul A Town Called Panic.

Pennac știe cum să scrie o poveste și acest lucru se vede foarte bine în film. Sunt anumite momente cheie care au o încărcătură emoțională pe care nu ai cum să nu o simți. Trebuie să recunosc că, deși nu sunt un tip emotiv, mai-mai că am lăcrimat la unele faze.

Punctul forte al acestui film nu este, însă, povestirea ci realizarea grafică. Animația este incredibilă. Nu știu dacă desenele sunt făcute manual însă așa par. Unele imagini îți vine, pur și simplu, să le printezi, atât de frumoase sunt. Graficienii sau desenatorii au făcut o treabă excelentă realizând adevărate tablouri vivante, pline de culoare și prospețime.

Un film frumos, o realizare de excepție a filmografiei franceze care merită vizionat și păstrat în filmotecă.

Nota 9.

Anunțuri

2 gânduri despre „Ernest & Celestine – o animaţie dezghețată

 1. Aha, deci nu sunt singurul! Ernest si Celestine mi-a placut foarte mult iar Frozen m-a enervat ingrozitor la partile cu cantat! Ce treaba are, frate, animatia cu cantatul? Adica de ce printesa nu poate spune „vreau sa petrec mai mult timp cu tine” ci trebuie sa behaie melancoholic „vreeeeeauuuu saaaa peetreec mai muuuult tiiiimp cu tiiineeeee” pe muzica siropoasa? Daca vor musai sa le dea premiu, sa le dea la Musical-uri, nu la Animatie! Ce m-am mai enervat! (Doar trolii m-au facut sa rad – foarte reusiti!).

  • Eu oricum sunt varza la musicaluri. Nu le pot pricepe nicicum. Singurul care mi-a fost cat de cat pe plac si pe care l-am putut vedea cap-coada a fost Grease. 😀

   Din punctul meu de vedere nu se poate compara Frozen cu Ernest si Celestine. E & C este mult mai profund, mai inteligent si plin de invataminte spre deosebire de Inghetatele Disney.

   Din punctul de vedere al animatiei, Frozen este foarte bine facut, dar E & C este arta pura. Desenele sunt superbe si-ti lasa impresia ca te uiti la adevarate tablouri vivante.

   Dar nah, nu suntem noi in juriul Academiei so the Oscar goes to Frozen!

   🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s