Review: Leningrad: Tragedia unui oras sub asediu, 1941-1944


Leningrad: Tragedia unui oras sub asediu, 1941-1944
Leningrad: Tragedia unui oras sub asediu, 1941-1944 by Anna Reid
My rating: 2 of 5 stars

Nu înțeleg ce a încercat să facă Anna Reid cu această lucrare. Probabil că nu știe ce fel de lucrări trebuie să scrie un istoric.
Cartea de față este precum un profil de Facebook, dacă Leningrad-ul din timpul blocadei naziste ar avea unul: poze, ici-colo câte o trimitere la ce-i place și ce nu, mai o schimbare de status, mai vine un prieten mai pune o experiență pe perete ș.a.m.d.
Tot ce a făcut autoarea în cartea asta a fost să adune și să redea fără întrerupere relatările și jurnalele supraviețuitorilor blocadei. Foarte puține detalii importante din punct de vedere istoric/științific. Volumul este o adunătură de capitole despre diferitele moduri de a muri pe care populația Leningrad-ului le-a experimentat.
Nu a venit cu nicio nouă interpretare, nu a oferit nicio nouă sursă sau perspectivă, pur și simplu redă, de la începutul până la sfârșitul cărții, modul în care acești oameni și-au pierdut identitatea umană și au ajuns, printre altele, canibali și criminali.
Dacă ar fi fost scrisă de un student, probabil că i-aș fi dat o notă mai mare, dar venind din partea cuiva care ar trebui să aibe habar despre ce înseamnă o lucrare științifică, nu am cum să-i dau altă notă decât 2.

Citesc de mai bine de 10 ani cărți despre al doilea război mondial și tot nu-mi vine să cred că acest sistem stupid și birocratic (comunist) și această țară, a avut sub bocanc pentru câțiva zeci de ani jumătate din continentul european. Când citesc cărți care repetă și subliniază incapacitatea de organizare a bolșevicilor, cruzimea cu care-și tratează propriul popor, răutatea cu care se răzbună și totala rupere de realitate pe care, se pare, o acuză extrem de acut în perioadele de conflict și criză, mă fac, pentru a câta oară oare, să mă întreb cum naiba au reușit să câștige acest război…
Leningrădenii nu au fost doar victimele unei blocade armate și a unei forțe malefice invadatoare, ci, în primul, și cel mai grozăvesc, rând, au fost victimele conducătorilor comuniști, ai statului care nu a dat niciodată nici măcar o ceapă degerată (la propriu) pe poporul pe care și-a plănuit să-l ducă pe culmele socialismului.
Atât de stupidă este această ideologie în aplicare încât, pentru prima dată când citesc o nouă carte despre idioțenia comuniștilor, nu mă mai enervez că nu sunt interziși așa cum sunt naziștii. Pentru că acest sistem/ideologie este, a fost și va fi o glumă proastă la care vor râde tot timpul incompetenții și vor avea de suferit restul. Fără incompetenți lumea contemporană nu a rămas. Din fericire sunt prea ocupați să apară la televizor și să posteze pe Facebook.

View all my reviews

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s