Review: Invazie Praga 68


Invazie Praga 68
Invazie Praga 68 by Josef Koudelka
My rating: 5 of 5 stars

Incercam sa imi aduc aminte daca am mai vazut vreodata un album de fotografie mai tulburator decat acesta. Nu ingrozitor, nu terifiant sau violent, ci tulburator in sensul cel mai patetic pe care-l poate cuprinde acest cuvant… Nu trebuie decat sa te uiti la cateva poze si ai sa intelegi ce vreau sa spun.
Volumul incepe cu o trecere in revista a situatiei politice si a partidului comunist de la preluarea puterii si pana la decredibilizarea acestuia care a dus la Primavara de la Praga si, ulterior, la invazia tarii (mai este si un cuvant al autorului la adresa Romaniei, frumos din partea sa). Dupa care ne este prezentat comunicatul de presa care anunta invazia Cehoslovaciei de trupe ale semnatarelor tratatului de la Varsovia.
Si mai apoi incepe povestea tragica in imagini a praghezilor, poveste redata de un fotograf amator, Josef Koudelka, care a suprins toate sentimentele pe care cetatenii invadati le-au trait in acea perioada.
Unele poze sunt poezie curata. Poezie patriotica, scrisa si rostita cu patos care-ti fac urechile sa tiuie si sufletul sa ti se umple de curaj. Oameni fara aparare care indreapta degete acuzatoarea inspre soldatii de pe tancuri. Tineri care ridica mainile si ii iau la rost pe comandantii care se uita la ei nedumeriti. Barbati care se indreapta spre gulerele tunicilor care le-au invadat tara. Oameni care denunta asa zisa prietenie a sovieticilor si desenand zvastici pe tancuri.
Imaginile sunt cutremuratoare si foarte graitoare. Mai ca simti tensiunea si curajul oamenilor care arata dispozitia de a-si apara tara cu mainile goale.
Albumul este pigmentat ici-colo cu rapoarte si comunicate de presa care explica si amplifica forta imaginilor.
Nu m-am putut abtine sa nu caut si poze de la Revolutia din ’89 de la noi din tara ca sa vad daca regasesc aceleasi sentimente pe care mi le-a trezit Koudelka. Din pacate, nu… In pozele lui Koudelka am vazut un popor demn pe cand in pozele de la Timisoara si Bucuresti am vazut un popor disperat… Daca pozele lui Koudelka sunt poezii eroice, ale noastre sunt curate doine.

View all my reviews

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s