Review: Shenzhen: A Travelogue from China


Shenzhen: A Travelogue from China
Shenzhen: A Travelogue from China by Guy Delisle
My rating: 4 of 5 stars

Shenzhen: Amintiri din China este sumbra, sumbra si deprimanta.
Modul de a desenea a lui Delisle din acest volum e atat de intunecat incat, din start, iti dai seama ca desenatorul nu s-a simtit deloc in largul sau in aceasta tara.
Desi glumele sunt savuroase si este un mucalit constant, Guy Delisle recunoaste la un moment dat ca aceasta sedere in imensa tara comunista l-a secatuit de puteri si l-a deprimat.
Shenzhen-ul vazut de Delisle, si implicti de noi prin ochii sai, este un melanj ciudat de cultura si ideologie politica. La fel ca sistemul politic care conduce tara, societatea din Schenzhen (un oras in care nu prea-i distractie) pare inghetata in timp si spatiu, evadand ocazional in locuri precum supermarket-urile care vand produse occidentale, sala de forta sau restaurante specifice altor nationalitati decat chineze.
Desi sistemul nu este la fel de inchis precum cel al Coreei de Nord, si nici la fel de absurd in aplicarea sa, Guy Delisle observa un detaliu definitoriu pentru comunismul si controlul exercitat de stat asupra populatiei chineze: puterea repetitiei. Oamenii au atat de bine stabilit ce trebuie sa faca, cand trebuie sa faca, cat trebuie sa faca incat mintea lor intra pe un fagas care se adanceste din ce in mai mult pana cand nu mai vad nici in stanga, dreapta, sus sau jos, mergand orbeste inainte, fericiti in multumirea lor.
Foarte interesant este dialogul pe care Guy il poarta cu un chinez cu ocazia purtarii unui tricou cu steagul Vietnamului. Delisle ii spune interlocutorului sau ca nu are nicio problema sa poarte aceasta emblema comunista si ca in Franta sunt comunisti chiar si in guvern. La care chinezul incepe sa rada puternic dupa care-i spune: „mie imi este frica de comunisti”.
Aventura lui Guy Delisle in China aduce foarte mult cu acele drumetii pe care le faceam, ca si copil, in labirintele cu oglinzi care te deformau. Societatea comunista chineza este atat de avida sa „adune Occident-ul” pe care tatii comunismului l-au condamnat, si sa-l faca parte din viata lor incat rezultatul acestui efort scoate la iveala un fel de mutant fara minte ghidat de becuri pavovliene.
Recomand citirea acestui roman grafic asa cum recomand orice alt volum scos de acest artist pentru ca reuseste sa schiteze si sa prezinte anumite secvente din societatile despre care auzim foarte multe la stiri, dar nu stim mai nimic concret. Delisle prezinta viata tarilor prin care trece dezinhibat, adeseori mirat, amuzant si cu un spirit de observatie ascutit care, dupa cum am observat adesea, lipseste multor jurnalisti.
Chiar acum cand scriu aceasta recenzie, din boxe se aude Vicious Traditions a celor de la The Veils. Stranie coincidenta.

View all my reviews

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s