Review: Pyongyang: A Journey in North Korea


Pyongyang: A Journey in North Korea
Pyongyang: A Journey in North Korea by Guy Delisle
My rating: 5 of 5 stars

Este unul dintre cele mai bune romane grafice pe care l-am citit vreodata.
Pyongyang vorbeste despre perioada pe care desenatorul Guy Delisle o petrece in Coreea de Nord pentru a lucra la o animatie a unui studio francez.
Experienta sa cu sistemul autoritar si cu dictatorial de la Phenian este redata foarte amuzant, insa, in spatele zambetelor iscate de desenele si observatiile lui Delisle, un sentiment apasator de mila pentru populatie si ura pentru „marii” lideri din tara se cuibareste in sufletul tau.
As fi vrut sa pun cateva cadre din roman dar din motive de copyright, mai bine ma abtin.
Guy Delisle este un desenator foarte talentat si un narator inteligent care stie cum sa amestece informatiile istorice in text astfel ca totul sa fie cursiv si interesant.
De apreciat este faptul ca, desi vedem Pyongyang-ul prin ochii desenatorului, acesta nu intervine puternic cu opinii personale, doar anecdote ici-colo, ceea ce face ca intregul roman, desi memorialistic, sa aduca foarte mult a ancheta jurnalistica amestecata cu sfaturi/observatii specifice unui ghid turistic.
Desenele sunt extraordinare si modul in care Delisle alege sa insereze diferite constructii specifice regimului in unele momente cheie ale povestirii creste tensiunea si forta mesajului pe care desenatorul vrea sa-l transmita.
Umorul lui Delisle este incisiv si neiertator, iar faptul ca reuseste sa observe penibilul din grotescul, din dementa regimului si sa il expuna intr-un mod amuzant este extrem de graitor si te poate influenta mult mai mult decat orice alta ancheta jurnalistica facuta de vreun reporter versat in articole de razboi sau vreun album foto scos de un fotoreporter norocos la prins cadre.
Pyongyang nu povesteste doar despre nebunia unui regim care tine cu dintii de putere si se pricepe de minune sa semene paranoia si teroarea in sufletul poporului pe care-l conduce, ci si despre oamenii simpli care nu cunosc nimic altceva decat ceea ce masinaria propagandistica le spune. 1984, cartea pe care Delisle o are cu el, prinde viata, efectiv, in Pyongyang. Insa, sistemul de control imaginat de Orwell este mult mai bine pus la punct si functioneaza inimaginabil de bine in Coreea de Nord. Oamenii nu sunt dispusi sa asculte nicio alta opinie. Sunt siguri ca stirile lor sunt cele adevarate si ca liderul lor este cel mai bun om de pe pamant si este inconjurat de conducatori care-i vor raul si de popoare care tanjesc dupa modul de viata pe care coreeni il duc.
Mitul Conducatorului Suprem si Cultul Personalitatii sunt extrem de apropiate de cele practicate de bolsevicii lui Stalin in perioada in care Tatucul facea legea. Este atat de exagerat acest cult incat da in grotesc si ilaritate. Din pacate, grotescul si penibilul situatiei nu sunt observate decat de oamenii care vin din afara regimului.
Volumul este o critica inteligenta, directa si amuzanta la adresa unuia dintre cele mai violente si imbecile regimuri comuniste care inca mai „subzista” in secolul XXI. Este un roman care merita si trebuie citit, mai ales ca situatia politica si economica, precum si istoria acestui stat, pot fi invatate chiar din paginile acestei benzi desenate.
Ah, da, si Ceausescu este pomenit in Pyongyang, asta o spun asa, ca picanterie. 🙂

View all my reviews

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s