Filme nominalizate la Oscar – Blue Jasmine


Elena spune că este cel mai cinic film al lui Woody Allen. Eu cred că este în spiritul mucalitului regizor evreu. A luat în colimator un tip de personalitate care este în ziua de azi din ce în ce mai prezentă peste tot în media și nu numai și îi face o prezentare seacă, fermă și strictă în stilul caracteristic.

Jasmine este o femeie trecută de prima tinerețe care a cam luat-o razna datorită căsniciei ratate cu un escroc milionar. După ce fostul soț ajunge la închisoare se sinucide, Jasmine se mută la sora ei pentru a-și lua viața de la capăt, pentru a munci pe brânci pentru a se întreține singură. Chestie pe care nu a mai făcut-o până acum. Din fericire, un alt Făt-Frumos bogat îi iese înc ale.

Cate Blanchett e magistrală. Joacă pe portativul cinismului woodyan exact așa cum trebuie.  Jasime îî vine ca o mănușă și îi dă viață cu atâta hotărâre că ajungi să simți personajul atât de puternic încât emoțiile pe care le încerci la diferitele evenimente din film să fie extreme.

Personajul Jasmine este woodyan par excellence. Regizorul construiește cu atâta hotărâre și atenție personalitatea acesteia astfel încât evoluția poveștii te face să te simți violentat și deprimat. Jasmine este rezultatul propriilor decizii radicale și a lipsei de implicare în viața pe care o joacă în fața cunoscuților. Pentru că Jasmine joacă un rol extravagant, de regină neîncoronată dar încornorată, fapt care nu o deranjează pentru că siguranța materială și socială pe care o are este singurul lucru care o interesează, ea văzându-și în continuare de ”munca” pe care poziția socială și banii soțului o ajută să presteze: dineuri fandosite, strângeri de fonduri, aerobic etc. Nu-i pasă câtuși de puțin că soțul ei care este un escroc evident se joacă cu banii care-i pot oferi o viață mai bună familiei surorii sale. Nu-i pasă de semnalele pe care le primește în legătură cu infidelitatea soțului ei.  În turnul ei de fildeș totul merge bine atâta timp cât nu foarte multă lume îi spune adevărul iar adevărul nu o lovește violent în față. Este atât de ruptă de realitate încât în momentul în care situația-I cere să privească lucrurile-n față reactionează violent distrugând persoana pe care o iubea pentru că i-a distrus imaginea pe care și-a creat-o despre viața pe care credea că o trăiește.

În majoritatea filmelor, Woody Allen are personaje secundare extrem de interesante care fac, adesea, subiectul multor discuții între cinefili. Personajul secundar din Blue Jasmine este sora sa vitregă, soră care fiind ”cu un material genetic mai puțin bogat” suferă în tăcere și-și acceptă situația financiară și sentimentală.  Ginger nu are pur și simplu noroc la bărbați. Și nici în viață. Iar singura dată când norocul i-a surâs, Jasmine a ”reușit” să-i distrugă șansa la o viață liniștită. Tot datorită lui Jasmine, Ginger era să-și piardă și iubitul cu care avea de gând să se căsătorească.

Woody Allen nu e cinic în Blue Jasmine ci e acut de tăios în creionarea unei personalități care vânează cu orice preț bunăstarea riscând, astfel, să rămână o carcasă lipsită de orice sentiment, un vampir stors de puteri și muribund care nu se mai poate hrăni decât cu amintiri.

Nota 9.5 – datorită intensității cu care Woody Allen construiește o comedie horror despre un tip de femeie pe care nu ai vrea să o cunoști vreodată. Și pentru că este foarte posibil ca după ce vezi filmul ăsta să te uiți cu alți ochi, puțin mai atenți și înfricoșați la femeia de lângă tine.

Anunțuri

Un gând despre „Filme nominalizate la Oscar – Blue Jasmine

  1. Pe lângă studiul de personaj marcă Woody Allen, mi-a mai plăcut și că vorbește decât The Wolf of Wall Street despre afaceri și investiții frauduloase, despre cultura care le permite și încurajează.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s