Filme nominalizate la Oscar – August: Osage County


Habar nu am cine-i John Wells. Nici măcar nu-mi pasă dar mă bucur teribil că există și că mi-a oferit ocazia să văd un film excepțional în care femeii I se închină un adevărat marș războinic, marș pe care aceiași femeie îl interpretează, îl scrie și-l ascultă. Filmul este o adaptare după o piesă de teatru, ceea ce înseamnă că nu trebuie să ai cine știe ce așteptări exagerate de la el în ceea ce înseamnă și presupune o poveste, acțiune etc. În acest film este vorba despre forța unor personaje și ciocnirile unor tipare psihologice puternice și impunătoare.

Suntem invitații familiei Weston timp de câteva zile pentru a-I cunoaște și a trăi alături de ei momentele dificile care apar după sinuciderea capului familiei.

Să începem cu începutul: în film joacă Meryl Streep, Julia Roberts și Juliette Lewis.  Scenariul e scris de Tracy Lets, tipul care a scris Killer Joe și Bug.

Filmul este cu femei. Despre femei. Și este atât de intens așa cum doar femeile pot fi. Așa cum un film cu Arnold sau cu Statham abundă de testosteron așa abundă acest film de estrogen. Femeile sunt atât de puternice încât ecranul televizorului se bombează de la forța, cinismul, hotărârea, implacabilitatea modului acestora de a fi. Personajele sunt atât de echilibrate în dezechilibrul lor încât ai impresia că ai în față un Dalai Lama posedat de un Two Faces. Clinciurile dintre acestea sunt parcă încleștări între titani. Iar urmele acestor încleștări se văd peste tot în jurul lor mai puțin pe și la ele.

Meryl Streep este magistrală. Încă un Oscar la doamna, vă rog! Nimic nu mișcă în fața ei! Este o adevărată forță a naturii. Poate că a învățat cum se joacă un rol așa cum Rushdie a învățat cum să scrie un roman și face totul din încheietură, din instinct. Dar cui îi pasă atâta timp cât rezultatul te înfioară mai ceva ca acrobații contorsioniști pe Andra la Românii au talent?

Julia Roberts este exact acolo unde trebuie și face față cu brio taifunului Streep. Se ține bine pe picioare și-și ajută personajul să-și ducă luptele-n forță și cu tupeu. Și așa se vede că Julia Roberts nu e doar o gagică drăguță: să stai ochi în ochi cu monstrul Streep și să cânți în duet cu ea și să nu falsezi e al naibii de greu. Ori Julia se descurcă de minune.

Nota 9.5 – filmul e o forță a naturii. Este  dramă profundă, intensă despre o familie în care femeile sunt atât de puternice încât în momentul în care se întâlnesc tot ce rămâne în urma lor este mai puțin decât a rămas la Hiroshima în urma bombei atomice. Un film care trebuie și merită văzut.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s