Hitler – Ian Kershaw


Hitler – Ian Kershaw

Ian Kershaw este un istoric care acordă foarte multă atenție detaliilor, or, acest lucru este extrem de important în a înțelege evoluția și transformarea lui Hitler. Tânărul Hitler nu părea a fi un antisemit virulent așa cum va apărea la maturitate. Nici nu cocheta cu politica măcar. Nici nu era zugrav, așa cum îmi aduc aminte că-l zugrăvea un manual de istorie. Era un tânăr pierde-vară care-și dorea cu înfrigurare să devină artist pentru că se credea astfel. Un artist al cuvintelor a fost de tânăr. Un beligerant, deși doar la nivel de discuții, iar a fost din tinerețe. Însă ce l-a făcut pe Hitler să se îndrepte înspre politică și extrema dreaptă a fost participarea într-un război pe care Germania nu a dat impresia că l-a pierdut cu adevărat fiind îngenuncheată de adversarii săi.

Povestea tânărului lui Hitler este unul dintre punctele forte ale acestei cărți. De fapt, tinerețea, lupta pentru putere și căderea dictatorului fac ca acest volum al lui Kershaw să fie una dintre cele mai importante lucrări de istorie scrise vreodată. Este adevărat că istoricul nu se ocupă de anumite picanterii din viața lui Hitler, cum ar fi relația cu Eva Braun sau de diferite probleme de natură sexuală pe care acesta le-ar fi avut, precum fac atâția alți istorici. El preferă să urmărească evoluția Fuhrer-ului obiectiv, acordând foarte multă atenție personalității și psihicului acestuia. Evenimente, oameni și elementele cu care Hitler intră-n contact îl transformă , iar Kershaw, ca un adevărat detectiv, este acolo ca să ia notițe și să-l despoaie pe Hitler de toate măștile pe care le poartă. Hitler nu este un neînțeles decât în măsura în care urmărești demonizarea sau mitizarea imaginii sale. Este un om normal, precum atâția alții care a avut ocazia să pună-n practică cuvintele pe care le rostea în fața oamenilor care-l adulau. De multe ori am avut impresia de-a lungul volumului că Hitler a reușit să fie atât de adorat pentru că venea în întâmpinarea sentimentelor animalice ascunse și de nerostit ale publicului său și pentru că era singura persoană care chiar putea, și o și făcea, să-și transforme cuvintele și ideile în fapte.

Biografia lui Hitler de Ian Kershaw este cu adevărat monumentală și nu ar trebui să lipsească din biblioteca pasionaților de istorie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s