Filme de Oscar – Cel mai bun film – Gravity


Îl știi pe Cuaron? Este cel care a făcut, printre altele, Y Tu Mama Tambien și Children of Men.  Adică un regizor și scenarist care știe foarte bine natura umană, problemele sale și creează personaje foarte bine construite din punct de vedere psihologic.  Și îi iese asta al naibii de bine chiar dacă decide să arunce un om în spațiu și să-l facă să plutească printre bucăți de nave și sateliți.

Doctorița Ryan Stone (care e femeie, în ciuda numelui), interpretată de Sandra Bullock, participă la prima ei misiune în spațiu alături de șarmantul astronaut veteran Matt Kowalsky, jucat de nimeni altul decât George Clooney. Din păcate pentru aceștia are loc un incident dezastruos care le distruge stația și întreg echipajul își pierde viața. Și așa începe odiseea doctoriței Stone prin spațiul rece, alături de cadavre și rămășite periculoase de rachete și stații orbitale, către sine însăși. Pentru că despre asta este vorba în acest surprinzător și extraordinar film: descoperirea frumuseții vieții indiferent de problemele pe care le ai datorită spațiului rece, crud, infinit și a Pâmăntului care zace colorat undeva sub tine.

Tot filmul este la mâna Sandrei Bullock pe care chiar dacă nu o placi ca și actriță, face o treabă foarte bună pentru că scenariul e bun, personajul are o parte de o construcție extraordinar de profundă și bine pusă la punct, iar monologul este atât de dureros de real și mundan încât te emoționează până la lacrimi mai ales în momentul în care doctorița se crede pierdută pe stația rusească. Este primul film profund, inteligent, emoționant și sensibil pe care-l văd anul acesta. Dacă nu ar fi fost Nebraska, Gravity ar fi luat statueta din partea mea.

Sandra Bullock joacă foarte bine. Din păcate nu suficient de bine ca să-I poată face față veteranei Meryl Streep, dar e în zonă.

Cuaron e un monstru și merită cu vârf și îndesat toate nominalizările.

Nota 8: pentru că este printre singurele filme notabile ale anului 2013, pentru că este o dramă care nu-și pierde din profunzime în ciuda efectelor speciale dramatice și exagerate, pentru că nu cade în derizoriu deși este extrem de pretențios din punct de vedere vizual, pentru că arată unui film precum HER ce înseamnă să transmiți cu adevărat emoții.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s