Filme de Oscar – Cel mai bun film – Dallas Buyers Club


Ron Woodrof este un electrician care se îmbolnăvește de SIDA. Nervos că statul american face niscai experimente pe el și că medicamentele pe care le ia se pare că-l duc încet și sigur către inevitabila moarte, ia drumul Mexicului și își ia ceva medicamente care sunt interzise în America. Realizând că medicația îi face bine și că se poate îmbogăți, Ron începe să aducă medicamente în America și-și pornește o afacere bănoasă care-i va face mulți dușmani dar și prieteni. Astfel se împrientenește cu homosexualul Rayon (Jared Leto) în ciuda pornirilor sale homofobe.

Mathew McConaughey joacă bine dar Jared Leto este pur și simplu extraordinar. Oscar-ul meu pleacă către el fără niciun dubiu. Leto rupe, calcă totul în picioare în drumul său spre statuetă în rolul homosexualului chinuit de boala incurabilă, dependența de sexul anal și droguri. Un personaj greu și dubios, magistral jucat de Jared Leto. McConaughey este acolo, joacă bine dar nu cât să merite o statutetă, în opinia mea.

Nu sunt familiar cu munca lui Jean-Marc Vallee dar prima întâlnire cu acest regizor este de bun augur. Nu rupe gura târgului dar își face bine treaba. Are o poveste simpatică, alertă, cu personaje cel puțin interesante și se descurcă foarte bine, punând foarte mult în valoare calitatea actorilor pe care-i are sub baghetă. Dar nu e suficient de bun cât să merite o statuetă, totuși.

Filmul reușește să pună niscai probleme morale publicului, public care este pus în situația de a urî sistemul american împuțit și dependent de matrapazlâcuri financiare făcute mână-n mână cu marile companii farmaceutice. Cetățenii americani sunt ori cobai, ori puși în situații imposibile când vine vorba de medicamente esențiale pentru supraviețuire, iar statul american face tot posibilul să-și păstreze populația sub magia medicamentelor scumpe. Pe de altă parte, avem un individ care nu este altceva decât un traficant de droguri, bolnav, este adevărat de o boală incurabilă și care a fost forțat de sistem să caute soluții pe cont propriu. Dar, asta nu înseamnă că e mai puțin traficant. Sau că este o persoană curată din punct de vedere moral. Deci, avem, pe de-o parte, un stat mârșav care-și omoară cu bună știință cetățenii ca să câștige bani și să semene panică  între homosexuali, iar, pe cealaltă parte, un individ cu o calitate morală îndoielnică care, în loc să fie perceptut drept un antierou, ajunge să fie portretizat dret un martir al sistemului. Un mod specific american de a crea eroi.

Insistența cu care s-a dat acel medicament care ucidea mai degrabă decât să vindece, să fi făcut parte dintr-un program guvernamental de exterminare în masă a homosexualilor americani? Hmmm… sună plauzibil.

Nota: 7.5 – în special pentru Jared Leto. Filmul merită văzut pentru jocul lui și pentru problema morală pe care o ridică, cred eu, fără să vrea.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s