Filme de Oscar – Cel mai bun film – 12 Years a Slave


Steve McQueen știe meserie bine de tot,  ce să mai… El este autorul filmelor Hunger (bazat și acesta pe un caz real) și Shame. Este un adevărat maestru când vine vorba de a reda o poveste cu ajutorul camerelor de luat vederi. Se pricepe să transmită emoții, să cosntruiască acțiunea și să prezinte personajele astfel încât să empatizezi cu ei ele, vrei nu vrei. 12 years a slave are toate șansele să ia Oscar-ul pentru cel mai bun datorită baghetei minunate cu care Steve McQueen orchestrează acest film.

Povestea: Solomon Northup este un negru liber care este răpit şi vândut ca şi sclav. Epopeea lui şi lupta pe care o duce ca să-şi recâştige liberatea este lungă şi anevoioasă, plină de evenimente neprevăzute și decizii dificile. Firul epic se dezvoltă într-un ritm ridicat și nu ai când să te plictisești, deși deznodământul este previzibil, chiar dacă nu știi povestea lui Solomon, nu strică cu nimic plăcerea de a urmări aventurile sale extraordinare.

Regia: așa cum am spus și mai sus, Steve McQueen știe meserie și a demonstrat asta de-a lungul timpului. Trebuie să recunosc că nu este un film care să fie pe gustul meu dar l-am urmărit cu plăcere și-l recomand cu plăcere pentru că este unul dintre filmele care merită văzute. Unghiurile alese de McQueen în situațiile tensionate, așezarea în scenă a personajelor, felul în care rulează cu camera pentru a oferi o privire de ansamblu cinefilului, privire care să-l transpună cât mai mult pe acesta în povestea pec are McQueen o redă, fac ca acest lung metraj să fie unul dintre cele mai bune filme ale anului 2013. Fie că-ți plac sau nu, personajele lui McQueen au un je ne sais quoi care te atrag și care te fac să le placi și să te atașezi de ele.

Scenariul:  bine construit, cursiv. Deși pare, uneori, ușor tras de păr, având în vedere faptul că este bazat pe memoriile lui Solomon Northup, trebuie să le dai crezare evenimentelor. Nu sunt hiatusuri în dezvoltarea acțiunii, nu sunt sincope în evoluția poveștii, personajele sunt bine construite, dialogurile foarte bine gândite și momentele de tensiune foarte inteligent create și redate.

Actorii: Chiwetel Ejiofor joacă excelent și merită din plin nominalizarea la Oscar. Până acum este favoritul meu la ridicarea statuetei deasupra capului. De fapt, daca stau să mă gândesc, toți actorii au jucat foarte bine, parcă au fost conduși cu toții de muzele meseriei pentru a creea o atmosferă extraordinară.

Impresie generală: foarte bună. Filmul merită văzut, deși s-ar putea să nu fie pe gustul tău, sigur ai să recunoști un film făcut bine în care actorii oferă un joc de calitate, cu o regie inteligentă și un scenariu bine pus la punct.

Nota: 8 – pentru că de mult nu am mai văzut o producție în care toți oamenii implicați să colaboreze atât de bine și de sincronizat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s