Filme de Oscar – Cel mai bun film – Her


Her – Spike Jonze

Am văzut Her pentru că foarte multă lume-l lăuda și ridica în slăvi profunzimea acestei capodepere cinematografice. Ce să mai, eram atât de îmbuibat de înțelepciunea și subtilitatea acestui film încât m-am așezat fericit în fața ecranului de parcă urma să văd Curcubeul gravitației în ecranizarea lui Stanley Kubrick. Am stat 126 de minute cu ochii beliți în televizor după care l-am spart.

Povestea: un individ însingurat (NOT!) speriat de dragostea pe care femeile i-o refuză ajunge să se îndrăgostească de un OS (sistem de operare) și cu care începe o fabuloasă poveste de dragoste care nu se poate termina altfel decât așa cum se termină orice poveste frumoasă de dragoste… . Folosiți-vă imaginația!!!

Regia: este sigur undeva… Eu nu am văzut-o. Momentele statice, extreme de dese pentru că de aia are filmul ăsta două ore, nu de altceva, sunt foarte fade. Spike Jonze, marele regizor al seriei Jackass (HA! Nu te așteptai la asta nu? ) dar și al lui Being John Malkovich sau Adaptation, te secătuiește cu cadrele sale în care Joaquin Phoenix rătăcește pierdut în alambicatul mesaj pe care Jonze vrea să-l transmită de zor către privitorul său. Scena de sex dintre OS și Phoenix este mega aclamată de foarte mulți indivizi de pe net și nu numai și încă încerc să înțeleg de ce. Dacă nu ai vreun fetiș cu vocea Johannei Scarletton, pardon, Scarletei Johansson, atunci scena aia nu-ți transmite mai mult decât doi babuini de pe National Geographic care amestecă dragostea în sexul murdar.

Scenariul: Plictisitooooooor! Spike este sigur fanul unui cineast european doar că nu pot să-mi dau seama care o fi… Mă încearcă o bănuială dar mai bine mă abțin decât să zic o prostie și să-l fac de râs pe Jonze. Atât de insesizabilă este transformarea OS-ului într-un umanoid cu trăiri și senzații reale și atât de fadă este evoluția relației și dialogurile atât de seci (să nu aud pe careva că o arde cu argumentul naturalismului că-i dau BAN!) încât nu are cum să nu te plictisească.

Actorii: Joaquin Phoenix. Care mie îmi place de mor și care a jucat cât a putut. Și a făcut-o foarte bine. Dar nu ca să merite Oscar-ul, din păcate. Povestea este prea ternă, personajul prea lipsit de consistență și regia prea subțire ca și forță expresivă și vizuală ca să poată să se impună în fața concurenței. Porcăriile pe care persoane precum Scarlett Johansson le debitează pe la Daily Show (adică o grămadă de bâlbâieli despre cât de profund este filmul dar neputând să explice de ce este, de fapt, profund și ce-l face special) precum și alte bazaconii cum că este cel mai înțelept film al anului care atacă problema înstrăinării și a izolării de societate, s-ar putea să vă atragă. Dar mai bine puneți mâna și căutați Disconnect! E nițel mai luminat, oleacă decât HER, no offense.

Impresie generală: Proastă! Spike Jonze e mai bun, clar! la scris scenarii pentru Jackass decât pentru filme serioase. Nu poate și gata! A dat-o cu mucii-n fasole cu Where the wild things are fain de tot iar munca de regizor care a culminat cu Being John Malkovich este o simplă întâmplare. Scenariul a fost fabulos! Până și lui Uwe Boll i-ar fi ieșit o capodoperă dacă ar fi fost să-l ia la regizat. Singurul atu al acestui film este că, alături de Nebraska, nu face parte din gașca de filme inspirate din cazuri reale care au luat Oscar-ul cu asalt. Cred că este cel mai lipsit de imaginație Oscar din istorie…

Nota: 6 – pentru că este atât de previzibil încât nici măcar imprevizibilul Phoenix nu-l poate salva și pentru că este genul de film care poate fi apreciat și răsdiscutat de indivizi cu mintea creață pentru că oferă șansa oricui de a vorbi infernal de mult despre nimic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s