Raportul lui Brodeck – Philippe Claudel


Savuram o ca cafea în Caffe du Livre, la subsolul librăriei Cartea de nisip, și Raportul lui Brodeck mi-a căzut, întâmplător în mână, volumașul făcând parte din cărțile la 10 lei, promoție care se găsește peste tot în catacomba literare subterană.

Brodeck este ales de către comunitate sătucului din care face parte, pentru că este un bun meșteșugar într-ale cuvintelor, să facă un raport despre evenimentele care s-au petrecut după venirea lui Anderer (Străinul) printre ei, precum și uciderea lui de către aceștia. Scrierea raportului îl face pe Brodeck să rememoreze evenimente majore din viața lui, atât dinainte de începerea celui de-al doilea război mondial, cât și viața pe care a petrecut-o în lagăr și întâmplări din sat pe care le-a aflat după ce s-a întors la sfârșitul războiului.

Micul sat și comunitate a lui Brodeck pare să fie imaginea lumii din timpul marii conflagrații, eroul trecând în revistă crimele la care comunitatea participă împreună cu armata nemțească, precum și modul în care oamenii se schimbă din punct de vedere sufletesc. Raportul lui Brodeck însă, nu este doar despre Anderer și uciderea acestuia, el devine, în timp, povestea dispariției umanității, amintirile sale despre viața din lagăr și felul în care a devenit câinele Brodeck, precum și uciderea violentă a unor fete evreice și violul soției sale, raportul lui Brodeck devine un jurnal care scoate la iveală răul profund în care comunitatea s-a afundat, descoperind vechi secrete pe care oamenii vor să le știe îngropate și uitate.

Cercetările lui Brodeck, cercetări pe care le face nu doar pentru a scrie despre Anderer cât despre a povesti despre sufletul satului, îi atrage, incetul cu încetul, ura comunității care începe să bănuiască că raportul lui Brodeck le ascunde ceva, ceva ce a fost de mult dat uitării și dispărut.

Lumea mică a satului lui Claudel lasă senzația că este marele continent Europa de sub zvastica nazistă, la o scară, bineînțeles, mult mai mică. Personajele nu sunt foarte bine construite, poate că aceasta a și fost intenția autorului, dorind să lase impresia că nu se referă la acel om, personaj, în mod special, ci tratează umanitatea sau ce a mai rămas din ea în acea perioadă tulbure a secolului XX.

Ca și scriitor, Philippe Claudel nu m-a impresionat și nici nu mi-a mers la inimă. Șiretlicul cu amestecarea timpurilor și cu poveștile în povești în povești, m-a prins, mi-a plăcut pentru că este un gen literar care îmi este foarte drag, dar dincolo de aceste tertipuri, Claudel nu este un autor pe care eu l-aș căuta pentru a-i citi și alte romane. Fraze uneori atât de siropoase încât am impresia că s-au lipit paginile, unele trăiri ale personajului Brodeck atât de exagerate încât am impresia că mă uit la un film indian în care actorii fac tot posibilul să te convingă de ce simt ei în acel moment, încât rămâi cu impresia că te uiți la desene animate. Evenimentele care se întâmplă sunt redate, spre surprinderea mea, extrem de vivant și captivant, reușind uneori, chiar să mă sensibilizeze, lucru destul de greu având în vedere cât de patetice sunt restul paginilor. Nu știu dacă chiar așa a vrut Claudel să scrie, când extrem de patetic, când crud de real și cinic. Ici-colo, i-a ieșit, însă a pierdut pe termen lung un eventual cititor și fan.

Sunt sigur că acest stil de a scrie și că Raportul lui Brodeck sigur are publicul său și mai mult ca sigur că va fi lume entuziasmată de acest volum, însă eu, dacă nu aș avea zilnic o oră de mers pe drum dus-întors de la lucru, nu aș fi citit cartea asta.

Deși nu mi-a fost pe plac, o recomand, pentru că nu este o carte proastă și merită, până la urmă, ca cineva să o aibe în bibliotecă pentru doar 10 lei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s