Stand up guys


Stand up guys – Băieți de bază

Filmul care bate la fund 7 Psychopaths

Povestea: Val (Al Pacino) iese din închisoare și este așteptat de bunul său prieten din tinerețe, Doc (Christopher Walken), care are o surpriză pentru acesta, însă nu una foarte plăcută. Doc trebuie să-l ucidă pe Val într-un act de vendetta comandat de Claphands (Mark Margolis), însă cei doi își oferă un timp de distracție pentru a-și aduce aminte de zilele bune ale tinereții alături de un alt prieten de-al lor, Hirsch (Alan Arkin), pe care-l pescuiesc dintr-un azil în care acesta își tratează cancerul pulmonar. Să înceapă nebunia!

Regia: decentă. Nu rupe gura târgului dar nici plictisitoare sau stupidă. Nu am văzut niciunul dintre celelalte 8 filme regizate de Fisher Stevens, dar nu dă un rateu cu acest film. Nu este, totuși, o regie memorabilă, deși conține uneles secvențe interesante, nu reușește să iasă din clișeele specifice cinematografului, însă, de data aceasta, nu deranjează prea tare.

Scenariul: simpatic. Mi-a plăcut foarte mult cum a fost construită povestea și cum au evoluat lucrurile. Mi s-a părut întotdeauna foarte greu la un film de genul, construcția poveștii, mai ales că sunt momente de relanti. Însă scenaristul a reușit să conducă povestea foarte atent și cu foarte mult talent, păstrând publicul atent și cu sufletul la gură. Noah Haidle pare a fi un tânăr scenarist foarte promițător și sper să nu dezamăgească prea curând, mai ales după un film ca acesta în care reușește cu brio, să nu se facă de rușine. Este adevărat că putea fi mult mai bun scenariul, cu atât mai mult cu cât la un moment dat părea a fi imprevizibil și cu ușoare influențe a la frații Cohen,  dar, dată fiind experiența și vârsta scenaristului, trecem cu vederea și îi oferim aplauze.

Dialoguri: amuzante, suculente, până și monologurile sunt apreciabile (mai ales că la filme de genul, Ritchie și cu Tarantino conduc de departe). Glumele sunt destul de bune și vin foarte natural. Sunt câteva excepții când apar câteva fraze clișeistice (și forțate de evoluția filmului, asta e…), însă asta nu umbrește deloc plăcerea de a asculta atent la ce-și au de spus personajele.

Personaje: interesante, bine definite, fin caracterizate, suculente (Val e genul de personaj de care nu ai cum să nu te îndrăgostești), personaje cu care ajungi să empatizezi profund. Niciunul din cele 4 personaje care participă activ la țeserea poveștii nu este lăsat deoparte, fiecare având parte de trăsături psihologice bine trasate care te fac să-i urăști sau să-i iubești.

Actori: prestații excelente din partea lui Al Pacino, Christopher Walken și Alan Arkin! Fac un trio senzațional! Chiar dacă are o apariție episodică, Arkin reușește să-și lase amprenta pe această peliculă. Pacino joacă excelent și, trebuie să recunosc, nu mi l-aș fi imaginat niciodată capabil să joace un rol de nărod. Ei bine, o face excelent! Walken e la fel de impasibil, însă de data asta exprimă foarte bine trăirile ușor mai patetice ale personajului său, probabil că Arkin și Pacino și-au pus amprenta pe jocul său. Senzația cu care rămâi e că cei trei chiar se regăsesc în ieșirile adolescentine ş

Soundtrack: potrivit, nu e un hit dar e acolo unde trebuie iar melodiile ajută adeseori scenele.

Concluzie: un film mult mai bun decât mă așteptam, net superior celor 7 psihopați (care m-a dezamăgit crunt), un film care merită văzut și revăzut fiind o supriză extrem de plăcută.

Reclame

Un gând despre „Stand up guys

  1. Total de acord. 7 psihopaţi a fost neaşteptat de slab, chiar dacă a fost atât de lăudat de critici şi chiar de fani. Trecut printre cele mai bune comedii ale anului 2012, nu înţeleg de unde au venit toate aceste laude…
    Stand Up Guys este un film care a fost perfect potrivit pe cei trei mari actori. La vârsta lor, e clar că au nevoie de un anumit gen de scenarii şi acesta a fost cel care i-a adus în prim-plan. Să sperăm că vor mai veni, mi-a adus aminte de The Bucket List…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s