Steagul roșu. O istorie a comunismului – David Priestland


Steagul Rosu – David Priestland

Cărți despre istoria comunismului nu prea mi-au picat prin mână, nu pentru că nu le-am căutat, ci pentru că volume care să trateze această doctrină așa cum o face David Priestland în volumul Steagul roșu nu prea am văzut. De la Bolșevicii sau Principalele curente ale marxismului am tot căutat o istorie cât mai cuprinzătoare a comunismului, însă așteptările mele au fost de obicei în van, păcălite și amânate cu încă o traducere a vreunui volum dedicat nazismului.

Steagul roșu este o lucrare vastă, cât de vast poate fi un volum de 700 de pagini, dedicat istoriei comunismului și a explicării acestui curent politic care s-a ciocnit violent pe la începuturile sale cu nazismul și mai apoi cu capitalismul, dușmanul său ideologic declarat.

David Priestland consideră drept începutul acestei ideologii Revoluția Franceză, punct de plecare fiind, pentru cercetător, Sărbătoarea Unității și Indivizibilității Republicii din anul 1793, an care marchează începutul celei mai radicale perioade ale marii revoluții. Iacobinii, Babeuf și alții au pus bazele acestei ideologii, ajutându-l pe ‘”Prometeul german” Marx, să-și construiască o viziune de stânga despre umanitate și viitorul acesteia.

Încercările și lupta părinților comunismului, Marx și Engels  este atent redată cititorului oferind informații interesante și importante legate de evoluția ideologiei și a reacțiilor lumii față de această nouă abordare politică a societății. Faptul că revoluția comunistă nu a izbucnit într-o țară industrială precum Germania sau Franța, așa cum și-ar fi dorit și și-au imaginat inițiatorii noului curent politic, țări puternic industrializate și capitaliste, nu i-a oprit din a educa oameni în spirit comunist sau să-și formeze organizații precum Internaționala, chiar dacă la începutul Primului Război Mondial Internaționala lui Marx părea a fi fost un simplu balon de săpun când comuniștii săi s-au raliat la opiniile celor pe care îi condamnau, denunțându-i drept ”imperialiști” și ”naționaliști burghezi”.

Însă, după cum va dovedi istoria, aceasta nu va fi prima dată când comuniștii vor face pact cu diavolul pentru a-și atinge scopurile, ideologia conform căreia comuniștii și liderii lor au menirea de a face istorie și a decide cursul viitorului omenirii prin mari decizii și gândire revoluționară, purtându- spre mari victorii ideologice însă fără efecte pozitive asupra societăților pe care le conduceau.

David Priestland urmărește atent și cât se poate de detaliat evoluția comunismului în foarte multe țări, oferind detalii despre implicațiile pe care le-a avut în viața oamenilor din societățile comuniste, atât economice, cât și culturale. Studiul este extrem de interesant pentru că ține pasul cu marile personalități marcante ale comunismului, începând cu Marx și Lenin și terminând cu Stalin, Mao sau Pol Pot și redă cititorului modul în care aceștia și-au format gândirea, încercând să explice de ce și ce i-a împins pe acești lideri să comită masacre în numele revoluției comuniste.

Detalii picante sau extrem de înspăimântătoare legate de viața și felul de-a fi al marilor lideri comuniști (Stalin avea obiceiul să vorbească porcos și să-și jignească comesenii, Mao dormea pe un pat de scânduri etc.) ne oferă o imagine din ce în ce mai clară, pe măsură ce ne apropiem de momentul critic al revoluțiilor din 1989, că acest curent politic era făcut după chipul și asemănarea liderilor săi.

Relațiile diplomatice precum și modul ”părintesc” de a rezolva problemele țărilor comuniste de către URSS este un alt punct pe care acest volum îl surprinde și-l redă foarte bine și în amănunt. Războiul Rece este tratat de David Priestland obiectiv și profesionist, prezentând această bătălie ideologică care a avut loc la nivel mondial, nelăsând deoparte niciun continent sau țară implicată de și în radicalele revoluții comuniste.

Din punctul de vedere al redării stării de spirit al popoarelor care se aflau sub conducere comunistă, autorul face apel la articole, jurnale, cărți, filme sau piese de teatru pentru a prezenta felul în care oamenii se raportau la schimbările revoluționare istorice și la formarea noului om pe care regimul își propunea să-l creeze. Foarte interesant cum unele corporații contemporane au adoptat, de exemplu, sistemul de autocritică inventat și introdus în fabrici de către comuniști, sistem pe care l-am cunoscut astăzi, neștiind că era o politică apreciată și impusă de către bolșevici pe vremea tătucului Stalin.

Autorul arondă un spațiu mare și foarte multă atenție propagandei comuniste, oferind exemple atât din literatură și presa scrisă cât și din cinematografie sau teatru, analizând cu grijă și inteligent implicațiile pe care această ”cultură” le avea în viața oamenilor normali. Modul în care propaganda comunistă reușea să schimbe perspectiva asupra modului de viață sumbru și plin de nedreptăți este un subiect extrem de interesant și provocator iar David Priestland tratează acest subiect în detaliu.

Lucrarea oferă foarte multe informații interesante și te ajută să înțelegi ce a însemnat secolul XX și de ce capitalismul este dorit și considerat, în momentul de față, singurul sistem funcționabil.

De la Revolușia bolșevică la Marele Salt Înainte și Revoluția Culturală, de la Marea Foamete la Marea Teroare, de la Stalin la Mao, de la Tito la Pol Pot, de la Lenin la Kim Ir Sen,  Steagul roșu al lui David Priestland oferă informații, detalii și, mai ales, introspecții ale personajelor politice sau ale oamenilor simpli direct implicați în evenimentele redate, precum și interesante opinii și observații ale autorului, fac ca acest volum să fie extrem de plăcut și cuprinzător, fiind o recomandare, din punctul meu de vedere, atât pasionaților de istorie cât și istoricilor de profesie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s