Filme nominalizate la Oscar – The Master


The Master – Paul Thomas Anderson

Povestea: un soldat ușor schizofrenic este racolat de un cult. Relația pe care o construiește cu maestrul cultului, îl transformă într-un învățăcel care, deși incult și nebun, își va depăși mentorul.

Regia: Paul Thomas Anderson întotdeauna a avut ceva special de arătat în toate filmele sale. Modul în care jonglează cu camera și încearcă să arate și să facă ceva nou a fost mereu surprinzător. Și în The Master reușește să creeze imagini care îți rămân întipărite pe retină. Momentul în care Freddie Quell încearcă să-și țină lacrimile atunci cand este interogat de un militar și camera îsi pierde din focus pentru a sublinia momentul delicat prin care trece personajul este superb. De asemenea, secvența în care Freddie coboară undeva sub vapor ca să bea apă și este, pentru câteva momente, surprins între o culoare roșu aprins și un albastru care bate înspre alb, iar în fundal se anunță victoria Aliaților, mie personal, mi-a dat senzația că dorea să anunțe Războiul Rece. Indiferent dacă Anderson a vrut să spună asta sau nu, putere imaginii m-a dus cu gândul acolo, ceea ce nu e puțin lucru. Nu înțeleg de ce nu a fost nominalizat la Oscar-uri pentru regie, însă asta nu-l face pe Anderson mai slab decât Affleck, clar.

Scenariul: din păcate, scenariul putea să fie mai bine făcut. Sunt prea multe etape care mi-au dat impresia că au fost sărite în evoluția personajului principial, Freddie Quell. Povestea este puțin dezlânată, are momente în care firul narativ se rupe și dă impresia că este scris pe genunchi. Poate că a fost mult prea complexă ca să fie redată în doar două ore…

Dialoguri: ok. Foarte faine dialogurile dintre Freddie și Lancaster, deși nu te invață nimic și nu sunt extraordinar de ineligente, dar, datorită specificului cultului, le poți digera. Monologurile lui Lancaster sunt destul de bine făcute și dă o aură interesantă personajului. Nu sunt punctul forte al filmului, totuși, se putea și mai bine.

Personaje: sunt trei personaje care au parte de atenție maximă: Freddie Quell, Lancaster Dodd și Peggy Dodd, restul sunt lăsate în plata domnului. Este adevărat că aceste trei personaje fac deliciul filmului și sunt atent reprezentate psihologic și caracterizate atent prin acțiuni și replici. Însă, în film nu sunt doar trei personaje, iar faptul că restul personajelor suferă din cauza lipsei de personalitate este prea evident pentru a putea fi trecut cu vederea.

Actori: Joaquin Phoenix este genial. Merita Oscar-ul cu prisosință, din păcate pentru el Daniel Day-Lewis are abonament la Academie când vine vorba de statuetă. Philip Seymour Hoffman și Amy Adams sunt acolo și-și fac treaba cum trebuie, oricum Phoenix este în lumina reflectoarelor, iar cei doi actori parcă conlucrează ca să-l facă și mai strălucitor, nu jucând prost, ci susținându-l cu un devotament și angajament scenic remarcabil.

Soundtrack: nu l-am remarcat, deși muzica nu a deranjat niciun moment, a fost bine pusă, însă nu a ieșit cu nimic în evidență. Nu pot să-mi explic de ce, deoarece onny Greenwood are o sensibilitate aparte. Poate că am fost eu prea prins în imagine și mi-a scăpat muzica… La revedere, am să fiu mai atent.

Impact: nu cred că acest film va avea vreun impact special, poate doar în lumea cinefililor înverșunați și pasionați. Minusurile puține pe care le are sunt mult prea evidente ca să-l facă un clasic și nici extraordinarul Phoenix nu îl poate salva din negurile uitării , la fel cum nici imaginile superbe nu-l vor clasifica în ”trebuie văzut”-ul uitătorului la filme contemporan.

Concluzie: eu vreau să-l revăd și-l consider un film care merită, măcar o șansă de a fi văzut măcar o dată, cel puțin pentru Joaquin Phoenix care este colosal și pentru There Will Be Blood și Magnolia a lui Anderson. Nota 7-7.5 – pentru Joaquin Phoenix și regia lui Paul Thomas Anderson.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s