Filme nominalizate la Oscar – Filmul anului – 9 – Life of Pi


Life of Pi – Ang Lee

Povestea: film bazat pe romanul lui Yann Martel. Lupta pentru supraviețuire și revelația religioasă pe care Pi Patel o trăiește pe valurile Pacificului alături de tigrul bengalez Richard Parker. Nu am terminat de citit cartea și nici nu mă interesează la momentul ăsta dacă filmul merge pe filiera cărții sau nu. Spun asta pentru că filmul, chiar dacă lecțiile de tip epifanic nu îmi spun nimic și nu îmi stă în caracter să le vânez sau memorez de prin filme, are o poveste, după cum ar spune cineva pe care cunosc, ”frumoasă” și poate fi văzut și revăzut.

Regia: Ang Lee stie meserie. Cine a văzut filmele lui, știe despre ce vorbesc. Ang Lee a stors din punct de vedere imagistic foarte mult din cuvintele lui Martel. Nu trebuie confundat scenaristul cu regizorul, Ang Lee a scos ce-i mai frumos ca și imagine din cartea lui Yan Martel și a reușit să-l zugrăvească și să-l portretizeze pe tânărul Pi cu ajutorul imaginilor, povestea epifaniilor rulează în background, nu vă lăsați păcăliți de conspiraționiștii cinefili care văd adesea mai mult decât chiar este în multe filme. Ang Lee cunoaște jocul cu camera, își cunoaște publicul, vânează senzații pentru a le retransmite intens către receptori. E adevărat că a avut și material pentru asta, dar nu contează atâta timp cât a făcut-o bine.

Scenariul: nu știu dacă respectă întru totul cartea lui Martel petnru că nu am terminat-o de citit. Epifania finală m-a lăsat rece și îmi dă impresia că s-ar putea să fie ceva scos din mintea scenaristului, scenarist care nu m-ar mira dacă a făcut așa ceva având în vedere antecedentele sale (Finding Neverland și Miss Pettigrew Lives for a Day). E puțin cam patetic și melodramatic, ușor exagerat în exprimarea sentimentelor, dar, dincolo de asta, scenariul este bine legat și cu sens. Până și evenimentele exagerate care au loc parcă nu sunt atât de fantastice la momentul în care le vezi.

 

Dialoguri: cu excepția câtorva fraze care mi s-au părut de umplutură, dialogurile sunt plăcute, pe alocuri nostime și chiar te poți trezi zâmbind, ajutând destul de mult la creionarea personajelor și la identitatea acestora. Se vede că e făcut după o carte. La începutul filmului chiar am regăsit propoziții întregi din carte, ceea ce merită aplaudat (Nota Bene domnule Tom Hooper!).

 

Personaje: Richard Parker este sublim! Nici adolescentul Pi (Suraj Sharma) nu se face de rușine. Chiar reușesc un duo care dă bine în fața camerelor. Per total merită apreciat tânărul Suraj Sharma, deși tremură pe ici colo, a reușit în final să se descurce mai mult decât onorabil. Cel puțin mult mai bine și mai plăcut decât Bradley Cooper care este complet imobil.

 

Actori: Adolescentul Pi (Suraj Sharma) nu se face de rușine. Chiar reușeste un duo alături de tigru bengalez care dă bine în fața camerelor. Per total merită apreciat tânărul Suraj Sharma, deși tremură pe ici colo, a reușit în final să se descurce mai mult decât onorabil. Cel puțin mult mai bine și mai plăcut decât Bradley Cooper care este complet imobil.

 

Soundtrack: interesant, potrivit, trezește interesul. Se pliază bine pe film. Chiar am să-l caut și am să-l ascult cap coadă.

 

Impact: Cred că va da lovitura în box office-uri și sigur va împușca ceva premii. N.B. La ora la care public aceste articol se pare că a luat ceva Oscar-uri.

 

Concluzie: filmul merită văzut și revăzut. Este un film care se poate păstra în videotecă pentru a fi vizionat peste ani. De asemenea, nu ar strica să ai și cartea în bibliotecă. Nota filmului: 7.5-8 pentru că are un ansamblu plăcut.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s