Filme nominalizate la Oscar 2013 – Filmul anului – 8 -Silver Linings Playbook


Silver Linings Playbook – David O. Russel

Povestea:  doi nebuni, o curvă și un individ cu o tulburare bipolară se îndrăgostesc. Nimic  extraordinar, o poveste americănească standard la care nu credeam că mai există oameni care să reacționeze. Nominalizarea la Oscar a acestui film, arată de ce aceste povestiri și genuri de filme nu vor dispărea vreodată.

Regia: nimic special, interesant, emoționant. O regie așa cum vezi la atâtea și atâtea filme. David O. Russel nu a impresionat niciodată și nu o face nici acum.

Scenariul: prost, execrabil de prost. Incredibil de necredibil. Clișeu după clișeu și, ce e și mai rău, sunt prea multe faze incredibil de idioate. Momentul în care de Niro își riscă viitorul familiei acceptând un pariu datorită unei bănuieli, ‘”viziuni” a gagicii ușuratice. Clișeele sunt atât de multe în acest film, încât tind să cred că Russel a făcut un studiu asupra lor ca să le adune în filmul lui. Concurs pe care eroii principali îl câștigă deși unul dintre ei nu are habar de dans, slow-motion-uri cu fanii Phily, dans, uff, mă ia cu greață doar când îmi aduc aminte de scene.

Dialoguri: Nimic special. Aceleași glume specifice filmelor de genul ăsta, doar că sunt spuse de alți actori.

Personaje: niciunul memorabil. Deși este cu nebuni, nici măcar un personaj nu este interesant. Nimic din aceste personaje nu pare veridic, nici acțiuni, nici dialoguri, nici felul lor de a fi. O bufonerie de prost gust.

Actori: nu am înțeles entuziasmul legat de jocul lui Cooper sau Lawrence, deși Lawrence joacă decent. Însă decent nu însemnă că merită o nominalizare sau chiar un câștig la Oscar. Robert De Niro joacă bine, mult mai bine decât a făcut-o în filmele de duzină de care s-a ocupat în ultimul timp, însă e clar în spatele unora precum Waltz sau Lee Jones. Nici din punct de vedere actoricesc nu ai ce să vezi în acest film.

Soundtrack: la fel de clișeistic ca și restul filmului.

Impact: sigur vor fi mulți indivizi care vor spune că este un film bun și că merită văzut și apreciat. Având în vedere că este un film extrem de ușurel, nu mă miră succesul lui în rândul ”cinefililor” de duzină, însă e cert că acest film este unul precum sute de alte filme care apar pe continentul american și sunt toate la fel. Faptul că este extrem de previzibil, în loc să deranjeze, pe mulți îi atrage. În mod cert va lua ceva de la Academie, deși nu merită.

Concluzie: duiumul de clișee îl face plictisitor și penibil pentru cineva care are așteptări de la un film sau o comedie bună. Dar e perfect pentru cei ce nu au pretenții și râd la orice. Nota filmului: 5, doar pentru că este o comedie ușoară pe care o poți vedea într-o duminică.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s