Filme nominalizate la Oscar 2013 – Filmul anului – 3 – Argo


Argo –  Ben Affleck

De ce nominalizare la Oscar?

Povestea: CIA pune la cale un plan de salvare a diplomaților blocați în Iran o dată cu izbucnirea revoluției și venirea la putere a Ayatollah-ului Khomeini în 1979. Planul gândit de Tony Mendez presupune extragerea cetățenilor americani care se dau a fi parte dintr-o echipă care vrea să facă un film SF canadian în Iran.

Regia: Ben Affleck a învățat cu ce se mănâncă regia de film. Deși nu este o regie extraordinară, nu deranjează și nici nu te face să te iei cu mâinile de cap pentru că regizorul vrea să facă ceva ieșit din comun pentru a rămâne în istoria cinematografiei. Nu știu de la cine a învățat Ben Affleck, pentru mine este clar la momentul acesta că la Affleck nu e geniu ci doar un elev silitor și atent, însă aplică foarte bine regulile regiei moderne.

Scenariul: având în vedere că este bazat pe un fapt real și că anumite momente au trebuit sărite la fel cum altele introduse în povestire, scenariul este totuși destul de bine făcut, bine închegat, te ține cu sufletul la gură deși cunoști deznodământul. Nu-l consider un scenariu demn de Oscar dar merită reținut, văzut și apreciat, mai ales când are un rival precum Dark Thirty Zero.

Dialoguri: cu excepția discuțiilor dintre Lester Siegel (Alan Arkin) și John Chambers (John Goodman), care sunt extrem de spumoase și fac deliciul filmului, restul dialogurilor sunt standard și fără nimic special. Oricum, de unde pretenții de dialog profund la un astfel de film, nu?

Personaje: Lester Siegel (Alan Arkin) și John Chambers (John Goodman) merită văzuți și revăzuți. Restul am impresia că nu sunt suficient de bine și îndeajuns de atent construiți. Sau poate că aceasta este impresia pe care o lasă un actor bun… Tony Mendez, personajul principal nu arată nimic special, este fad la fel ca și actorul regizor care-l întruchipează, Ben Affleck.

Actori: Alan Arkin merită din plin nominalizarea la Oscar. Păcat că reduta vieneză Christoph Waltz e mai tare ca niciodată… Ben Affleck este fad, fără forță, adeseori inexpresiv, uneori parcă se gândește mai mult la cum e filmată o scenă în loc să se gândească la reacțiile personajului său.

Soundtrack: prost. Nu prea am înțeles rostul multor piese din el. Nimic memorabil, piese cunoscute și băgate aiurea în film.

Impact: categoric va face o grămadă de bani, DVD-urile și BR-urile se vor vinde cu Argo pe ele, însă nu cred că merită un Oscar. Sunt prea multe găuri care se văd în film ca să merite această distincție. Deși a luat Golden Globe pentru cel mai bun film, încă nu am înțeles de ce… , filmul nu face parte din acea categorie a lung metrajelor care merită revăzute. Oricum, nu cred că pentru premii a făcut Affleck acest film cât pentru bani…

Concluzie: filmul merită văzut și atât mai ales pentru Goodmna și Arkin cât și de cei care habar nu au ce înseamnă anul 1979 și se vor isteți într-o discuție despre Orientul Mijlociu și americani. Nota 7.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s