Filme nominalizate la Oscar 2013 – Filmul anului – 5 – Lincoln


Lincoln – Steven Spielberg

 

Poveste: ratificarea amendamentului XIII care presupune abolirea sclaviei în Statele Unite ale Americii. Echipa de politicieni a lui Lincoln recurg la șantaj și cumpărare de voturi cu poziții călduțe și bănoase pentru a trece amendamentul, alături de susținerea continuării războiului până când amendamentul va fi acceptat.

Regia: clasic Spielberg. Curată, atentă la detalii, unghiuri inteligente, emoțională. Spielberg are un standard de la care nu se îndepărtează indiferent de genul de scenariul cu care lucrează.

Scenariul: bine închegat, nu este plictisitor deși presupune o biografie, dialoguri interesante, poveste cursivă și antrenantă.

Dialoguri: inteligent scrise, pe alocuri sclipitoare, pline de antren, atent scrise.

Personaje: totul se învârte în jurul lui Abraham Lincoln, însă Mary Todd Lincoln și Thaddeus Stevens sunt bine reprezentați și zugrăviți. Personajele sunt vii, pline de culoare și veridice.

Actori: Daniel Day-Lewis este genial, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul vremii, cireașa de pe tort fiind, cu adevărat, Tommy Lee Jones (Thaddeus Stevens). Cuvintele sunt de prisos, filmul merită văzut datorită prestației celor doi monștrii sacri ai cinematografiei americane. Spielberg profită și stoarce precum o presă mecanică talentul din cei doi actori. Mențiune specială pentru David Sthrathain: face față cu brio mastodonților Day-Lewis și Lee Jones.

Soundtrack: interesant, dar nu memorabil. Compoziție standard, pe care nu o văd ca cineva, mai puțin un împătimit de așa ceva, ar asculta acasă. John Williams lucrează cu ce i se dă.

Impact: asupra americanilor în mod cert. Asupra mea ca și cinefil amator, filmul este în același segment precum The Aviator, J.Edgar sau Catch me if you can. O altă biografie, nimic extraordinar, doar o punere în scenă decentă care merită văzută.

Concluzie: nu am spus-o până acum dar sunt sigur că acest film va lua Oscar-ul pentru cel mai bun film. Nu cred că-l merită, dar Oscar-ul este totuși un Academy Award, deci… Filmul merită văzut, însă nu-l consider o capodoperă per total, deși cuvintele de laudă pot să inducă în eroare, aprecierele sunt normale față de un film normal și decent așa cum ar trebui să fie majoritatea filmelor. Merită văzut de toată lumea, datorită exploziei de filme proaste și a tonelor de actori și regizori stupizi, și mai ales de fanii celor doi simpatici: Daniel Day-Lewis și Tommy Lee Jones. Nota filmului: 7 – datorită lui Daniel Day-Lewis și Tommy Lee Jones în special.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s