Filme nominalizate la Oscar 2013 – Filmul anului – 4 – Beast of the Southern Wild


Beast of the Southern Wild – Benh Zeitlin

 

Povestea: o copilă, Hushpuppy, pornește pe drumul maturizării, forțată de comportamentul distructiv al tatălui ei și a unui potop cauzat de topirea ghețarilor care urmează să aducă zimbrii fantastici pe tărâmurile micii comunități în care trăiește.

Regia: groaznică! Am avut impresia că am incercat să mă uit la niște poze în timp ce eram într-un rollercoster nebunesc! Zoom-in, zoom-out în același cadru, camera care nu focusează corect, tu fiind martor al încercării de focusare a imaginii, capete filmate pe jumătate, corpuri filmate pe jumătate, un haos și o harababură totală! Nu cred că a primit Camera D´Or pentru geniul regizoral cât pentru povestirea pe care acest film o are și pentru magnifica copiliță Quvenzhané Wallis (Hushpuppy) care joacă în film. Deși aș recomanda acest film, modul de a regiza al lui Benh Zeitlin este extrem de greu de digerat, iar dacă este un fan al lui Gaspar Noe sau al acestui stil de a filma, trebuie să-i spună cineva că acest tip de regie necesită un altfel de scenariu decât cel pe care-l are el în  Beasts of Southern Wild.

Scenariul: destul de bine închegat, povestirea curge lin și frumos precum un basm din copilărie, nimic nu se întâmplă forțat și exagerat. Merită nominalizarea la Oscar deși tot felul de zăpăciți văd în acest scenariul o declarație politică. Trebuie să fii dincolo de paranoia și schizofrenie ca să înțelegi așa ceva din filmul acesta. Și puțin rasist, aș mai adăuga.

Dialoguri: îmi plac la nebunie „concepțiile” de viață a micuței Hushpuppy iar unele schimburi de replici sunt chiar demne de reținut și de pus ca și status de către cinefilii internauți care se vor deștepți. Dialogurile ajută mult regia ușor stupidă și puerilă.

Personaje/Actori: Hushpuppy/ Quvenzhané Wallis. E clar personajul/actorul pentru care merită acest film văzut. Nu am  înțeles de ce este Dwight Henry nominalizat la Oscar… Cei care spun că un copil de șase ani nu are cum să știe să joace e clar că nu s-au uitat la film sau habar nu au actorie, pentru că acest copil, nu știu cine s-a ocupat de ea în timpul filmărilor și cine i-a dat sfaturi și îndrumări dar merită Oscarul alături de ea, se înșală amarnic. Puștoaica te face efectiv să o iubești de fiecare dată când face o năzbâtie sau când spune o vorbă de duh iar fața ei este atât de expresivă în funcție de situația dată încât ai impresia că te uiți la un film documentar. Quvenzhané Wallis ar merita Oscarul dacă nu ar avea-o rivală pe extraordinara Emanuelle Riva (alegerea mea) sau pe inexprimabila Jessica Chastain (bănuita alegere a juriului de la Oscar, confirmată de Golden Globes).

Soundtrack: emoționant, plăcut, merită ascultat și reascultat. Cumpără-l, are pasaje la fel de bântuitoare precum  Quartetul cu Mansell din Requiem for a dream.

Impact: mai ales asupra activiștilor ecologiști, asupra filantropilor și a ”poser”-ilor. Pentru cinefilii adevărați filmul este o promisiune pe care o fac atât actorii, scenariștii cât și regizorul. Ar fi păcat dacă așteptările vor fi înselate.

Concluzie: filmul este despre maturizarea forțată a unui copil de șase ani care își pierde tatăl și o dată cu această pierdere este nevoită să renunțe la fantasmele și basmele copilăriei înfățișate de acei zimbri dezghețați din calotele glaciare pe care-i înfruntă la final. Epopeea lui Hushpuppy către maturizare este sensibilă, frumoasă, plină de aventuri și veridică dacă vrei să o înțelegi și să  vezi prin ochii unui copil de șase ani. Filmul merită văzut, ar merita și revăzut dacă ar avea parte de o regie mai puțin haotică. Aștept cu interes un remake la el cu o regie decentă și coerentă, acesta fiind singurul motiv pentru care nu l-aș alege drept filmul anului și nu i-aș oferi Oscar-ul.

Reclame

Un gând despre „Filme nominalizate la Oscar 2013 – Filmul anului – 4 – Beast of the Southern Wild

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s