De ce nu vreau ACTA


Sincer mă mir că trebuie să scriu aces post pe blog, mă mir pentru că am văzut foarte multă lume care pare a fi de acord cu ACTA direct şi indirect (indirect prin faptul că nu protestează, nici semnând petiţii, nici ieşind în stradă) iar acest lucru mi se pare din ce în ce mai înfricoşător şi de rău augur.

De ce nu îmi place şi nu vreau ACTA?

Pentru că era regimurilor totalitare se spune că a trecut. Pentru că securitate are trebui astăzi să însemne altceva decât Securitate sau Gestapo.

Pentru că marile concerne, marile companii degrabă făcătoare de căcat vor acum să umple şi  intimitatea cu căcatul în care se scaldă zi de zi.

Pentru că descărcatul şi împărţitul de filme, poze, muzică, cărţi sunt maximul de reclamă gratuită care se poate face şi din care ies o grămadă de bani.

Pentru că prefer de un milion de ori ca cineva să împărtăşească cu mine sau cu alţii un film sau o carte bună, un album muzical sau fotografic în urma căruia să-mi pot face o părere cât de cât valabilă şi astfel să purced în achiziţionarea produsului în loc să mă uit în gura spurcată a marketing-ului decrepit şi jegos.

Pentru că a fi liber înseamnă a alege în cunoştinţă de cauză şi nu în funcţie de efect.

Pentru că m-am săturat de tot felul de produse pentru dobitoci, ori sunt sigur că artistul care creează pentru el este conştient de calitatea artei sale şi fără a deveni produs de super-market.

Pentru că nu suport mârşăviile care se fac la nivel înalt, mârşăvii care se fac pe banii şi pe gusturile mele. Măcar lăsaţi-mă să aleg ştiind deja ce vreau să aleg dacă tot fac parte dintr-o jonglerie financiară. E ca şi cum m-ar forţa o librărie să cumpăr o carte gata sigilată, neavând dreptul să mă uit în ea.

Pentru că libertatea şi intimatatea nu se măsoară în profit şi investiţii.

Pentru că dacă îmi place un produs şi respect munca depusă, am să mă duc şi la cinema şi am să cumpăr şi DVD-ul sau cartea sau albumul. Poate că acesta este motivul pentru care am văzut Inception, Sherlock Holmes, Shutter Island sau No country for old men de două ori la cinema şi în videotecă am DVD-urile originale. Culmea, poate că dacă nu vedeam aceste filme pe net mai întâi, poate că nu îmi mai cheltuiam banii la cinema să le văd cu ronţăitorii de popcorn şi vorbitorii la telefon. Al dracului masochism, aşa e bre ACTA?

Pentru că nu am nimic de ascuns, drept dovadă că împart cu toată lumea. De când a împărţi, împărtăşi este o crimă? Al dracului creştini, hi, hi.

Pentru că furtul înseamnă să posezi ceva ce nu-i al tău, ori tot ce nu e al meu, l-am făcut al meu şi am şi facturi şi bonuri fiscale pentru a demonstra asta.

Pentru că a aprecia înseamnă şi a împărtăşii cu alţii ceea ce ţi-a plăcut. Ori dacă acest lucru, este un lucru rău, atunci trebuie să recunosc că nu înţeleg în ce lume trăim.

Stimabili făuritori de ACTA nu o să faceţi mai mulţi bani dacă încercaţi să stopaţi pirateria invadând şi violând intimitatea consumatorului de rând. Sfatul meu prietenesc este de a vă gândi ce au păţit indivizii care au încercat să “securizeze” populaţii pentru că le era frică că mesajul lor nu va fi înţeles (vezi Hitler, Ceauşescu, Mussolini, etc.).

Lăsaţi oamenii să vină la voi de bună voie.

Mulţumesc.

Semneaza petitia daca te mai vrei liber:

https://secure.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?flUuHcb&pv=306

Anunțuri

17 gânduri despre „De ce nu vreau ACTA

 1. Și eu aș fi spus că e de prisos să mai scrii un articol împotriva ACTA, până ce am descoperit că unul dintre cunoscuții mei cu activitate destul de susținută la revistă (știi matale care) vrea să promoveze ACTA în cadrul redacției. Al dracului creștini zici, ei bine, dumnealui vine acolo mai mult sau mai puțin ca reprezentant al Bisericii Baptiste din care face parte (nu mă interesează ramura) pentru a întări a opta poruncă. Nu mă miră, având în vedere că printre primele companii care s-au raliat la ACTA, SOPA și PIPA în America sunt Christian Music Trade Association, Church Music Publishers’ Association, EMI Christian Music Group sau Gospel Music Association. Numai uitându-te la numele astea îți pui imediat două întrebări: 1. Ce non-creștin cu oarecare gusturi în materie de muzică ar fura asemenea produse? 2. Cum probabil niciun non-creștin întreg la minte nu ascultă asemenea fecale zgomotoase, companiile astea susțin cu adevărat că membrii bisericilor lor le downlodează muzica?
  E clar deci că prezența lor pe lista suporterilor SOPA PIPA și ACTA urmărește mai degrabă să garanteze o oarecare moralitate acestor documente. O prezență de imagine, până la urmă. Nu m-ar mira ca Daniel să binecuvânteze la un moment dat ACTA, stropind cu mir pe-un laptop așezat în mijlocul altarului (unde, firește, există conexiune wireless).
  Revenind la cazul zelosului meu prieten, de ce mă zgândăre inițiativa lui așa mult. În cadrul unei discuții literare, cineva se plângea că multe titluri importante apărute dincolo în ultimii ani n-au fost traduse la noi. În mod normal, asta n-ar mai fi o problemă astăzi. Îi spui omului că există baze de date uriașe cu cărți în engleză (sau alte limbi de circulație internațională) și deci, cererea lui e acoperită în proporție de 95%. Amicul nostru însă preferă să-l oblige pe tânărul cunoscător de engleză fie să aștepte o traducere la noi și să cumpere cartea, fie să dea bani grei și s-o achiziționeze de pe amazon sau alte asemenea situri.
  Nu pot să nu fac imediat legătura între politica milenară a bisericii de a bloca accesul la cultură alternativă (pe vremea când biserica însăși era prima și cea mai de seamă dintre alternative) și flăcările baptismului ce ard în sufletul pur al domnișorului.

  • In primul rand crestinii aia ar trebui sa se bucure daca cineva le fura muzica (in plus nu ar trebui sa se bucure daca li se raspandeste mesajul?)
   M-a uimit totusi ca un bisericos de la mine din lista (din asta extrem rau) este totusi impotriva acta, si a fost la protest si tot pune mesaje si de-alea de-alea pe facebook.

   • Aline, am vazut raspunsul crestinului la acel post… By the way, frumos raspuns! :)) Nu am ceva personal cu credinciosii si necredinciosii, fiecare face ce vrea, dar ala are niste prostii pe blog, parerea mea…
    Anyway, daca se presupune ca suntem LIBERI cred ca avem DREPTUL sa ALEGEM la ce ne uitam. Imi vine sa le dau in cap cretinilor ipocriti care se dau drept crestini cand IMPUN unele chestii. Le’as arata in biblie unde scrie despre liberul arbitru, ceea ce ne da dreptul sa alegem NOI pentru NOI ce vrem sa facem, inclusiv sa pacatuim.
    Razvan, si eu am aceeasi temere ca a ta, ca ACTA va fi pe ascuns aplicata. Sau ca va fi ca in alte tari, am citit pe Wikileaks un articol despre cenzura pe net in unele tari si nu imi place ideea abslut deloc. By the way, unde ai gasit legea in intregime? Eu am gasit doar parti din ea, m-am confruntat cu Wikipedia si alte site-uri ca sa confirm chestiile spuse in acele video postate de mine…

  • Mda… Al dracului de trist…
   Tampitii aia crestini au o putere fenomenala din punct de vedere politic in America si pot influenta decisiv modul in care o lege este data sau nu.
   Numai gandeste-te ce ar insemna o societate cica libera, dar controlata din umbra de mintile bolnave ale evanghelistilor pe rit american.
   Imi este frica sa-mi imaginez mai ales ca ei nu vor sa controleze pentru ca le este frica ca li se fura muzica, ci ca pot astfel sa-i afle pe pacatosi si sa-i readuca pe drumul cel bun. Am vazut cat sunt de inepti de nenumarate ori si sincer, as alege oricand o dictatura militara in unei dictaturi religioase de tip american.
   Si eu am crezut ca ar fi de prisos un articol despre ACTA insa mi-am dat seama ca foarte multa lume nu intelege inca cum il poate afecta ACTA si ce inseamna ACTA, astfel ca m-am decis sa pun in cuvinte cat mai simple si cat mai la subiect efectul acestei legi. Nu am sa zgudui pe nimeni si nimic, dar macar cativa dintre cei care ajung pe aici poate semneaza petitia aia online, desi am vazut ca sunt foarte putini romani semnatari, ceea ce trist…

 2. N-aș zice că e de prisos încă un articol despre ACTA fiindcă circulă multă dezinformare și inflamare deloc productivă care în final nu face nimic altceva decât a trivializa o problemă reală cu niște consecințe un pic de speriat.

  Dar, și sper să nu te superi, ce ai scris îmi sună mai mult a propagandă. Una care pornește de la niște puncte cu care sunt de acord. Însă care cred că ar fi trebuit dezvoltate și expuse mai cu răbdare.

  De asemenea, a rezolvat vreodată ceva o petiție online?

  • Cred ca in privinta petitiei online depinde cine se ocupa de ea, ca si eu pusesem aceeasi intrebare unei prietene si mi-a spus ca facuse o petitie pentru nu mai tin minte ce formatie si in urma acesteia respectivii au venit in tara. Dar sincer cred ca daca vom continua sa protestam ceva tot va iesi…

   • Când protestau ăștia împotriva lui SOPA tipii implicați rugau publicul să trimită scrisori (pe hârtie, îți imaginezi?) senatorilor. Așa protestul lor avea șanse mult mai mari să ajungă la personajele cu oarece putere sau autoritate. O petiție online se pierde în analele internetului și nu impresionează pe nimeni. Dacă asistentul asistentului asistentului unui senator sau parlamentar este îngropat în fițuici, atunci poate cineva se prinde că cetățenii sunt supărați.

   • Bine, dar in America le e si frica, adica de curand iar au protestat cu chestia aia cu anticonceptionalele si deja Obama incepe sa se codeasca. Dar pe aici lucrurile nu stau la fel. Poate prin tarile civilizate, dar pe Basescu il cam doare la basca daca ii trimiti scrisori. La cum o sti el sa citeasca, poate crede ca sunt fan letters. La noi merge cu protestul.

   • ACTA nu e o problemă românească, ci una mondială în care suntem implicați (destul de periferic, îmi imaginez) din cauza unor conjuncturi politice și economice. Băsescu cred că are foarte puțină treabă cu reprezentarea noastră, comparativ cu reprezentanții în Parlamentul European.

   • Pe internet nu exista granite. ACTA nu poate fi vazuta sau considerata drept o problema romaneasca, engleza, franceza, americana, etc. este o problema a noastra, a tuturor celor care utilizeaza internetul!
    Orice om care deschide o data o pagina de internet este luat de umbrela ACTA!

   • Stiu ca nu este o problema romaneasca, vroiam doar sa spun ca fiecare va trebui sa luptam pe caile noastre, o petitie paote are sanse sa fie bagata in seama la altii, sau chiar scrisorile cartre senatori, dar la noi nu… Oricum ACTA nu poate fi promulgata daca nu e sprijinita de un anumit numar de tari, daca am inteles bine. SPER sa nu treaca, altfel bye bye net 😦

  • Pai asa am si gandit textul. Da, e clar, instig lumea sa-si apere libertatea. Nu am vrut sa complic lucrurile pentru ca se ocupa altii de asa ceva, desi initial m-am gandit sa public bucati din lege si sa le discut, insa asta ar fi avut drept rezultat un text lung, greoi si obositor.
   Acesta este motivul pentru care am scris simplu si am adoptat un ton propagandistic, pentru a ajunge mai usor la oameni si a fi mai usor de retinut ce rezultate pot sa aibe ACTA.
   Petitiile online bineinteles ca au efect. Nu au efect doar daca initiatorii nu le duc unde trebuie, ori aceeasi soarta o poate avea si o petitie normala… Daca petitia este trimisa la parlamentul european, asa cum zic initiatorii petitiei, are toate sansele sa rezolve problema ACTA, asta doar in cazul in care se doreste respectarea democratiei, bineinteles.
   Insa este foarte posibil ca ACTA sa fie aprobata si aplicata fara a fi adusa la cunostinta publicului si de asta imi este cel mai frica…

   • Bine faci Răzvan, are și eleganța o limită, cum de altfel s-a văzut în reacțiile Angliei și Franței în Liga Națiunilor, la agresiunile lui Hitler, în ceea ce ar putea deveni un veritabil „The Gentleman’s Guide to (entering the) World War II” Și iată ce se întâmplă când mesajul tău nu e bine înțeles:

    Merită vizionat și adăugat la Bookmarks, secțiunea „Numai la Ploiești”

   • Nu mi se pare că ar fi vorba de eleganță. Cred că e vorba de informare, analiză și asocierea ”mișcării anti ACTA” cu hoarde de puștani supărați că s-ar putea să trebuiască să se uite la TV pentru ultimul episod din Two and a Half Men.

    Dacă oameni mai cu capul pe umeri nu se opun Actului, nu cred că e de vină lipsa de mesaje inspiraționale, ci tocmai masele de isterici.

 3. Stii care-i chestia? Multi nici nu stiu ce e ACTA. Sau stiu doar partea cu pirateria, nu si masurile ce se vor lua si ce vor avea de suferit daca sunt prinsi. Am fost surprinsa, pentru ca eu am postat relativ tarziu despre acta, sa aflu ca nu toti stiau ce si cum, dar ma bucur ca mesajul a fost inteles si transmis mai departe.
  Sincer, prefer sa lupt de pe acum decat sa las sa se intample ce-or vrea marii bogatani ai lumii, ca apoi o sa ma trezesc de exemplu ca o sa imi bata la usa un nenea din ala in uniforma sa ma intrebe de ce in data cutare am trimis lui cutarica banda MEA desenata, sa zicem. Si sa trebuiasca sa ii arat lui dobitoc hau-hau PDF-urile ca sa ii demonstrez ca eu o facui si ca n-am piratat nimic. Si nici nu vreau sa aud povesti de-ai prietenilor sau colegilor despre excursia in inchisoare pentru ca au downloadat o afurisita de aplicatie sau mai stiu eu ce chestii de genul. In plus, e evident ca problema desteptilor care au facut aceasta lege e sa controleze populatia din alte puncte de vedere, nu cea a pirateriei, pentru ca vorba ta, pirateria este o alta forma de reclama pana la urma, asa isi vand produsele mult mai bine. Nu o singura data s-a intamplat sa vad trailerul de la un film care parea interesant si in realitate toate fazele tari erau in trailer, filmul era plictisitor….
  Scuze de commentul lung @.@

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s