Top 10 Benzi de la DC – locul 10


Pentru că nu am răbdare sau energie în momentul de față să mă mai aventurez în articole mai serioase o să mai fac o listă. După ce am enumerat 10 dintre benzile mele preferate de la Marvel voi încerca să fac același lucru și cu cele de la DC. La fel ca atunci îmi impun câteva interdicții, doar că din cauza naturii univesului publicistic al DC lucrurile stau ceva mai complicat, dar nu este acesta un impediment insurmontabil. Oricum, voi evita benzile  de sub Vertigo(ne vedem altă dată, Sandman), Wildstorm sau, cu o excepție, cele pre-Crisis(mai vechi de 1986). Oricum, asta îmi lasă o gamă largă și variată de benzi din care să aleg. Și trebuie făcută mențiunea că spre deosebire de Marvel, DC încearcă mai puțin să construiască un univers coerent, atât narativ, cât și tematic. De asemenea voi selecta doar o lucrare de creator, pentru că altfel s-ar găsi aici numai trei scenariști.

Hitman

De Garth Ennis(scenariu) și John McCrea(artă în creion)

Hitman este o bandă despre un asasin miștocar cu superputeri care se află într-o permanentă lipsă de bani. Și ați ghicit, uneori se găsește în situații în care ar trebui să facă ceva atât de reprehensibil încât ratează misiunea pentru a-și păstra bruma de moralitate. Însă meritul lui Ennis stă în construcția situațiilor și personajelor, astfel încât clișeul rareori iese în evidență. Acțiunile și deciziile luate de Tommy Monaghan par să vină natural drept consecințe ale ipostazelor în care se găsește și a caracterizării sale, nu motivate de universul în care are loc povestea (doar e vecin cu Batman) sau de formatul continuu al benzii.

Să nu fiu înțeles greșit, e puțină subtilitate în banda asta, dar mult exces. Cred că e band cu cea mai mare concentrație de Ennis pe care a scris-o Ennis vreodată, poate The Boys să o întreacă, dar am îndoielile mele. Abundă în scene în care o mână de bărbați stau într-un bar și discută(bromance), apar conspirații, intrigile vin val și se sugerează din timp, e plină de ironizări și ridiculizări ale supereroilor, sunt chiar câteva scene de război și să nu uităm de violență. Cât de multă violență permitea o bandă de la DC la vremea aceea și poate ceva peste(acum ele ar face de rușine orice tortureporn).

Iar scriind asta cred că mi-am dat seama și care e problema mea cu violența în cultura populară, dar ar fi o digresiune prea lungă pentru intrarea de față.

Garth Ennis este un scenarist pe care l-am apreciat cu adevărat într-o singură serie(poate două), iar John McCrea e un artist care nu cred să-mi fi gâdilat văzul vreodată într-un mod plăcut. Însă în cazul de față, Ennis mizează pe lipsa de adâncime  și pe aspectul caricatural ale imaginilor partenerului său pentru a-și transforma situațiile oripilante în scene de un umor absurd. Niciodată fin, niciodată subtil, însă fără încetare incisiv, agresiv uneori chiar abuziv, însă deseori m-am găsit rânjind sau chiar râzând.  Dar cu toate astea, știu când să se oprească. Sau măcar nu rup coarda. Ideea e că nu și-au bătut joc de Superman. Iar scenele de acțiune, ca în orice bandă de Ennis sunt intense și multe.

Așa că de ești fan Ennis, ar trebui să-ți fie rușine dacă n-ai citit banda asta.

Locul 9 –> aici

8 gânduri despre „Top 10 Benzi de la DC – locul 10

  1. Pingback: Top 10 Benzi de la DC – locul 9 « Razvan Van Firescu

  2. Pingback: Index + O întrebare « Razvan Van Firescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s