Benzi care nu ar trebui să fi bune și totuși sunt – DeadpoolMAX


E Deadpool(și acum îmi dau seama că sunt foarte ipocrit). Unul dintre cele mai stupid și supraexpuse personaje ce a simțit vreodată calda atingere a tiparului. În 90 sub Joe Kelly a avut o serie lunguță și chiar bună, după care totul a început să o ia la vale, iar adâncimile sub care s-a scufundat sfidează orice normă a bunului gust și chiar dacă multe dintre benzile în care apare, primesc note mediocre spre bune, să nu vă înșelați: sunt slabe și inutile.

DeadpoolMAX nu se dezminte. E stupid și infantil și grețos și obscen și violent și vulgar și totuși nu numai că toate sunt asumate, sunt tratate cu o doză foarte subtilă de sofisticare. Nu își poate permite să fie mai evident, să își strige mai din adâncul plămânilor intențiile. S-ar strica jocul dacă s-ar lua în serios. E un delir de perversiune și amoralitate pe pagină, o puritată a trăirilor care pare să mascheze un substrat de o ambiguitate psihologică și chiar filosofică un pic tulburătoare. Modul cum Lapham tratează convențiile genului și ale universului, cum rearanjează personajele și cum se joacă cu așteptările cititorului este de-a dreptul imoral și mai mult decât isteț.

Iar arta digitală a lui Baker, aduce totul la o masă critică prin fluiditatea liniilor sale digitale, prin grotescul fundalurilor aproape deloc prelucrate, prin limbjul corporal aproape spastic al personajelor, prin chipurile atât de adorabile încât ar putea fi smulse dintr-un film Disney, care întră într-un contrast chiar deranjant și totuși fascinant cu glumele scatologice. Probabil că fără Baker absurditatea situațiilor nu ar afecta la fel de mult, psihozele personajelor ar părea forțate, conspirațiile simpliste, dar din tableta sa, cu scenariul lui Lapham răsare ceva nu frumos, rareori plăcut, dar amuzant într-un mod murdar și de o vulgaritate permisă doar de un anumit grad de rafinament.

A zis cineva artă poetică?

Nu știu sigur câte din toate acestea ar reieși în lipsa unei familiarități cu istoria benzilor de la Marvel, în special cele ale lui Steranko și excesele celor din linia X-Men din timpul anilor 90, dar ceva, ceva, tot ar trebui să se simtă. Nu e ca și cum eu aș fi expert în ambele perioade.

PS: Deși e sinceră opinia exprimată mai sus, sunt curios cât mult pot să continui cu elogiile astea din ce în ce mai exagerate până se hotărăște cineva să mă ia de urechi. Eh, pot mereu să mă întorc la Conan.

PPS: Trebuie să găsesc repede o bandă care nu e de la Marvel și care nu e desenată de Quitely despre care să vorbesc.

Reclame

2 gânduri despre „Benzi care nu ar trebui să fi bune și totuși sunt – DeadpoolMAX

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s