Frank Quitely


În lipsa altor idei, să vă zic câte ceva despre artiștii care îmi plac mult de tot și pentru care aș citi orice bandă, indiferent de cine o publică și cine o scrie.

Frank Quitely

În momentul de față, Quitely este artistul meu preferat de benzi desenate și chiar dacă opusul lui e limitat în comparație chiar cu a multor dintre cei pe care îi voi prezenta în astfel de articole, se menține cumva deasupra lor, parte din motive oarecum obiective, parte afective și pur subiective.

Darkseid. E atât de malefic încât se așează în fotoliul tău fără să îți ceară voie.

Lucrările domnului Quitely, mai ales colaborările cu Morrison, sunt cele mai mari farse făcute industriei benzilor cu supereroi. Uită-te cu atenție la hașurile lui Quitely, la pozițiile pe care le abordează personajele, la expresiile faciale și zi-mi dacă poți să găsești ceva din Adams sau Byrne sau Lee ori Hitch. Nici măcar Kirby nu cred că apare prea mult. În schimb prin influența de Moebius curge mult Crumb. Cu tot cu fizicalitatea și naturalismul situațiilor sale, cu perversiunea și subversiunea alternativei anilor 60. Supereroii lui Quitely nu mai sunt idoli scuptați în piatră, sterili și asexuați, ci figuri foarte pământene care asudă și scuipă, ale căror haine nu sunt chiar turnate și fac cute, a căror carne e moale și are pliuri, a căror sexualitate transpiră prin fiecare por al pielii și fiecare gaură din costum, iar în final par că sunt gata să sară unii pe alții ca niște animale, decența poate să se ducă dracului. Iar asta ne face să credem că cel ce zboară este un om. Nu tot ce face scoțianul ăsta este murdar sau banal, însă dacă realitatea are și astfel de dimensiuni, o ilustrație de ce să fie mai prejos.

Și este cu atât mai uimitor cu cât îi ies lucrurile acestea desenând într-un stil aproape unic, plin de nuanțe și ușor de recunoscut, dar care reușește să se pătreze în fundal, care nu acaparează atenția cititorului, lăsând povestea să curgă liberă, doar amplificând-o și în unele cazuri, subvertind-o.

Iar dihotomia asta între unicitate, măiestrie tehnică și lucru cu forma benzii desenate nu face decât să sporească. Pentru că omul este mai mult decât un desenator bun, știe să facă o bandă desenată. Știe cum merge ochiul pe pagină, cum se oprește în canale, cum percepe mărimea unui panou, iar ce face Quitely pe pagină este cel mai interesant lucru de la Miller și Chaykin încoace, cu atât mai mult cu cât este o muncă a dracului de curată și minimalistă, mai ales comparativ cu ce pune în panouri.

Până și Wonder Woman desenată de el arată bine

Spațiul în care se mișcă personajele are adâncime și textură, mai ales atunci când se hotărăște să deseneze fundalul transformându-l într-o funcție a psihologiei lor, iar asta adâncește personajele și le face să pară mai reale prin simplul fapt că lumea în care acționează apare ca un loc funcțional și cuprinzător. Perspectivele sale ajută de asemenea și cursul poveștii, în special secvenețele de acțiune, unde viteza și forța de impact au efecte de-a dreptul viscerale.

Iar aici stă geniul lui Quitely, pentru că poate să facă atât acțiune și bombast mai bine decât oricine altcineva care desenează acum o bandă cu supereroi, dar îi și reușec momentele calme, interacțiunile subtile dintre personaje. Poate să dea naștere unor scene mai mari decât viața, explozii debordante de energie grandioasă și culoare, ca apoi să le urmeze cu cele mai sincere și expresive gesturi, iar atunci când se folosește de ambele capacități, eliberează pe pagină unele dintre cele mai interesante și puternice imagini pe care le-am găsit într-o bandă desenată contemporană.

Ar mai fi multe lucruri de sus despre arta lui Frank Quitely, despre schimbările pe care le-a suferit stilul său în funcție de proiectul la care a lucrat, dar cum partea artistică nu e chiar punctul meu forte, prefer să mă opresc aici.

Reclame

Un gând despre „Frank Quitely

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s