10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 2


Anterior în listă.

Daredevil # 168-191
Scenarist: Frank Miller
Artist: Frank Miller, Klaus Janson finisaje


Despre Daredevil am scris câteva cuvinte de-a lungul timpului, despre Frank Miller ceva mai multe, am vorbit chiar despre seria asta. Ideile generale cu privire la aceaastă serie Daredevil sunt însă următoarele: o stăpânire perfectă a limbajului benzii desenate, o foarte bună înțelegere a ideii de gen și a importanței tonului într-o poveste. Asemeni lui Tarantino, când înțelegi influențele lui Miller, are loc un fenomen foarte bizar, îl apreciezi mai mult. Pentru că este foarte interesant să vezi cum se îmbină operele și ideilor unor maeștri în niște mâini competente, chiar dacă artiștii respectivi nu au avut nimic de-a face unii cu alții, cu atât mai mult pentru că există disonanța asta. În Daredevil nu se vede chiar la fel de bine ca în Ronin, unde se întâlnesc Mobius și Kojima și Hugo Pratt și Eisner și Steranko și Panter Și Guido Crepax, dar e un început și e cea mai bună bandă pe care a avut-o Marvel ani de zile. Până a revenit Miller la ea, de data asta cu Mazzuchelli ca artist. Care iarăși a fost cea mai bună bandă de la Marvel, din linia de bază cel puțin, poate aproape de zilele noastre.


De ce am ales primul tur al lui Miller la Daredevil, dacă în al doilea s-a întrecut pe sine narativ, iar Mazzuchelli l-a surclasat artistic(cu toate că este una dintre cele slabe lucrări ale sale)? În primul rând pentru că Born Again este complet dependentă de ce a făcut Miller mai devreme, Matt/Daredevil fiind deconstruit, atât textual cât și metatextul, fixându-i noi limite și plasându-l în cu totul alte raporturi cu celelalte personaje din universul Marvel, decât se găsea până atunci, fiind efectiv una dintre primele benzi post-superhero.


Iar apoi, Born Again nu mi-a plăcut la fel de mult. Nu știu sigur de ce. E vorba de lupta cu influențele și căutatul unei direcții în creație. O face să se simtă ceva mai personală, mai intimidantă artistic, chiar dacă Born Again este un atac pe față la administrația lui Reagan și mai împlinită tehnic.

Următoarea în listă.

Reclame

7 gânduri despre „10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 2

 1. Pingback: 10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 3 « Razvan Van Firescu

 2. Hey, nu-i corect, in articolul asta ai pus coperta pe care scrie ‘one wins ans one looses’ si apoi ai dat o pagina chiar cand tipa este ingranta. Spoiler mai mare nici ca se poate 😛
  Iti dau o idee de articol, daca vrei, dupa ce termini de postat seria aceasta… Sa scrii despre chestii absurde si funny legate de benzile desenate pe care le-ai citit, gen ‘de ce Superman poarta chilotii deasupra pantalonilor’, stii? Adica poti sa incluzi si lucruri de genul in care eroul sau antagonistul sau alt personaj face o alegere gresita sau autorul benzii a facut o poveste foarte absurda, etc… Este un subiect larg si comic.

  • Scuze pentru spoiller. Chiar nu m-am gândit la asta. Banda e un clasic iar scena aia este una dintre cele mai cunoscute. Să nu mai zic că e veche de 30 de ani. Am pierdut din vedere faptul că prezinte benzile astea unui public nou.

   Ăăăă, păi, Superman poartă chiloții deasupra pantolonilor pentru că poate. Dacă ai fi un mic zeu, tu n-ai face-o?

   Chestii absurde și funny, tu vrei să mă faci să mă apuc de citit benzi din anii 60?

   Nu știu, vorbești despre benzile cu supereroi. Spider-Man a făcut acum câțiva un pact cu diavolul pentru viața mătușii sale în schimbul căsătoriei cu Mary Jane. Iron Man a făcut un gulag extradimensional în Civil War. Superboy Prime a POCNIT REALITATEA. Nu mă întreba cum vine asta, doar că a făcut-o. N-aș ști de unde să încep și probabil aș mai face o mie de posturi despre Grant Morrison.

 3. Nu iti face griji despre spoiler daca spui ca faza este faimoasa sunt sigura ca multi fani adevarati ale benzii desenate stiu momentul, asa cum spui tu. Oricum, articolele tale sunt extraordinare, informeaza romanii despre banda desenata americana si nu numai.
  Cat despre acela articol eu ma refeream sa scrii despre ce stii, nu neaparat sa te apuci acuma sa citesti nu stiu cate chestii. Enumera fazele ciudate sau absurde ca in comment (apropo, laughed my ass off la ce ai mentionat), poti sa te legi si de greseli artistice ca idee (se mai intampla ca artistul sa ‘calculeze’ gresit si sa deseneze cate ceva cum nu trebuie, sau sa arate ciudat, poti sa scri despre replici epice sau bizare… nu stiu, este doar o idee. Nu cred ca ar deranja daca ar fi inclus si Grant Morrison in tot amestecul, omul pare foarte interesant.

  • Problema cu topurile și listele e că deși sunt mult mai ușor de scris decât celelalte articole, necesită și ceva mai multă muncă de pregătire, pentru că trebuie consumat mult mai mult material, nu neapărat plăcut. Iar cum umorul nu e punctul meu forte, dar nici al benzilor cu supereroi…

   În schimb mi-ai dat o idee care se mulează destul de mult pe ce ai zis tu, dar va dura un pic până să se materializeze. Oricum până pe 1 aprilie nu știu dacă mai scriu ceva, deci ai timp să aduci sugestii și comentarii. Le apreciem mai mult decât îți dai seama(sau decât las eu să se vadă).

 4. Pingback: 10 Benzi de la Marvel care nu sug epic – 1 « Razvan Van Firescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s