10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 3


Anterior în listă.

X-Force#116-129/X-Statix

Scenarist: Peter Milligan

Artist: Mike Allred


Peter Milligan este iarăși un scenarist morbid de ignorat înafara benzii americane. Nici acolo nu e atât de aclamat cât ar trebui să fie. Într-un top realizat recent de Comics Should Be Good a atins locul 41. Sub Gail Simone, Joss Whedon, JMS, Mark Millar. Doamne, cu fiecare nume îmi fierbe mai puternic sângele în tâmple.  Omul poate să se ia la trântă cu Alan Moore din toate punctele de vedere și are personaje infinit mai interesante, dar sunt oameni care consideră că Secret Six merită mai mult. Iar pe acești oameni îi atacă în X-force. Sau nu.

Nu știu de unde să încep. Sunt atât de multe lucruri despre care ar trebui să vorbesc. Despre satira socială ce atinge un paroxism al revelației, despre analiza identității culturale și rasiale, despre modul cum media ucide idealismul și corupe inocența. Se poate rezuma la eroi ca vedete de cinema, dar e o reducere atât de brută, când sunt straturi de emoție și caracterizări fine și intrigi serioase și unele dintre cele mai bune observații făcute cu privire la ideea de supererou nu numai prin referințe obscure la istoria benzilor desenate și comentarii sarcastice, ci printr-o adevărată imersiune în tot ceea ce presupune genul acesta.

Nu este niciun subiect care să scape ocheanului perfid al satirei lui Milligan. Deși uneori ar putea să fie amuzantă, poate și prin absurditatea unor lucruri pe care le convocă, numărul lor, dar și faptul că evocă corespondenți direcți în viața reală, nu poate face altceva decât să inspire teamă și ură și dezgust.

Iar când totul este desenat de Mike Allred al cărui stil emulează arta pop a lui Lichtenstein, întreaga bandă capată semnificații ouroborice făcând-o explodeze în ceva mai mult decât un spin-off obscur la o bandă corporatistă, la o notă de subsol în analele benzii desenate, ci în ceva ce trebuie luat în vedere și apreciat, pentru calitatea sa tehnică, pentru emoția personajelor, pentru tendințele profetice pe care le dezvăluie.

Următoarea în listă.

Reclame

4 gânduri despre „10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 3

  1. Pingback: 10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 2 « Razvan Van Firescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s