10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 5


Anterior în listă.

Silent War

scenarist: David Hine

artist: Frazer Irving


A fost o perioadă destul de ciudată la Marvel, când au dat din nou drumul la benzile de tip eveniment, că multe dintre aceastea au vrut să emuleze și să comenteze destul de direct politica externă a Statelor Unite. Astfel Civil War vorbește despre tot ce s-a întâmplat între 11 septembrie 2001 și Războiul din Iraq, iar Secret Invasion despre acesta din urmă și despre ideea de război sfânt. Doar că mereu, aspectul acesta s-a pierdut sub nevoia poveștilor de a face parte dintr-o continuitate, de a lega multe alte linii narative, de a îngloba personaje care trebuie să se comporte relativ constant, dar și de a mulțumi cititorii prezentând lupte stridente și prost coordonate.

Silent War a venit înaintea celor două și tratează în mare aceleași teme, doar că având infinit mai mult succes. În mare parte datorită talentului celor implicați, dar parte și din cauza faptului că este aproape independentă de tot haosul evenimentului. Da, povestea evoluează interesant, cu o excepție importantă, niciun personaj nu este în același loc în care se găsea la începutul benzii, iar interacțiunile dintre ele poartă atât de multă încărcătură emoțională încât fiecare panou mocnește de tensiune, ceea ce face ca așezarea acestora, aleasă destul de clasică, să fie cu atât mai neîndurătoare. Frazer Irving este unul dintre puținii artiști  din benzile desenate americane care face ceva interesant din culoare, producând cele mai de coșmar atmosfere pe care le-am văzut și poate pune niște expresii cu adevărat maniacale pe fețele ce le desenează.

Dar în spatele tuturor personajelor, oricât de consacrate și corporatiste or fi, se aude o foarte puternică voce auctorială, totul fiind mult mai puțin un studiu și mult mai mult un avertisment, sau o critică. Personajele parcă din plastic ale lui Irving, pasul atonal al poveștii, totul face ca finalul să se simtă inevitabil încă din primele pagini. Este o bandă de-a dreptul lugubră și una dintre cele mai deprimante din câte am citit. Iar faptul că totul este realizat utilizând limbajul brut al benzilor cu supereroi, al arhetipurilor odată propagandistice și viu colorate, metafore optimiste pe două picioare, face ca totul să fie cu atât mai crunt, ca războiul și fanatismul să pară cu atât mai reale.

Următoarea în listă.

Reclame

4 gânduri despre „10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 5

    • Păi răspunsul oficial și legal ar fi mătușa din SUA(care chiar a existat), Amazon și comiXology.

      Răspunsul mult mai adevărat e Piratebay, în format cbz și le citesc fie pe Pc cu Cdispaly, fie pe PSP direct ca poze. Mă rog, asta până să îmi crape PSPul. La asta era și el bun. Asta și jucat jocuri faine de PS1. Și de dat Luciei să joace Patapon.

  1. Pingback: 10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 4 « Razvan Van Firescu

  2. Pingback: 10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 6 « Razvan Van Firescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s