10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 6


Anterior în listă.

Nextwave

Scenariu: Warren Ellis

Artă: Stuart Immonen

În general benzile lui Ellis post-Wildstorm sunt fie lucrări de mercenar la Marvel, lipsite de suflet și de energia sa caracteristică, fie câte un manifest lansat la Avatar Publishing, care în ciuda sufletului și energiei parcă cam duce lipsă de poveste și suferă de o artă atroce. Există și excepții. Există Fell, există Aetheric Mechanics și Frankenstein’s Womb, dar astea nu sunt la Marvel. Există Thunderbolts, care se găsea pe listă, până mi-am adus aminte că există și NextWave.

NextWave este este în primul rând o bandă cu tupeu. Ellis și-a făcut cunoscute mai direct sau indirect neplăcerile produse de scenariile create de micul său epigon, Mark Millar, însă când are coperți care afirmă mândre că este singura bandă ce nu are nimic de-a face cu Civil War și că Millar poate să lingă capre, îți dai seama ca e un glob special de ură ascuns aici. Iar NextWave este tot ceea ce benzile lui Millar nu sunt. Își anunță clar divorțul complet de realitate. Este o bandă în care o englezoaică taie în două oameni brocoli cu o chitară electrică. Este o bandă în care se regăsesc replici precum următoarea: ”Fin Fang Foom puts you in his pants”. Tot nu pot să înțeleg cum de cineva a fost plătit să scrie așa ceva.

Și totuși, nu este genul care să te pună să îți oprești creierul pentru a putea aprecia ceea ce se întâmplă pe pagină, din contra. Umorul variază în subtilitate, sub afirmațiile bombastice și acțiunile exagerate ascuzându-se uneori mici bijuterii umoristice de mare finețe. Este plină recontextualizări ale clișeelor erelor demult apuse, a unei povestiri de Dick sau a benzilor din alte genuri, conflictul dintre cultura japoneză și cea americană fiind la el acasă aici, iar pentru a completa haosul tematic reușește cumva să canalizeze memeurile internautice în ceva delicios de gratuit.

NextWave răscolește tot ceea ce a făcut vreodată ca universul Marvel să fie interesant, readuce în prim-plan toate nebuniile erei de argint și le malaxează cu lumea modernă dând naștere unei hiperealități demente în care lucruri precum cele de mai sus sunt la ordinea zilei. Este o bandă lipsită de griji, al dracului de amuzantă, foarte fain desenată, dar care în ciuda faptului că nu se ia niciun pic în serios, tot oferă personaje interesante, chiar dacă nu adânci, și o poveste mai mult decât satisfăcătoare.

Următoarea în listă.

Reclame

2 gânduri despre „10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 6

  1. Pingback: 10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 7 « Razvan Van Firescu

  2. Pingback: 10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 5 « Razvan Van Firescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s