10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 7


Anterior în listă.

The Mighty Thor #337-382

Scenarist: Walter Simonson

Artist: Walter Simonson, iar spre final Sal Buscema


The Mighty Thor este o bandă mainstream publicată în anii 80 într-o țară preponderent creștină și urmărește aventurile eroice ale unui zeu păgân. Ce poate să fie mai îmbucurător de atât?

Faptul că elementele din mitologia originală, chiar dacă nu sunt respectate ad literam ci sunt adaptate universului, iar în final este mai mult o regurgitare inspirată de Tolkein, își păstrează aroma mitică, banda pare a fi cât de cât o legendă, un basm, înfășurându-se în jurul diferitelor monotipuri și nu o telenovelă ca alte lucrări mai recente cu același personaj.

Faptul că lucrează la ea cel mai bun letterer din industrie. Forma literelor lui Workman este puternică și totuși elegantă, logourile pe care le crează sunt originale și reprezentative, iar prin poziția și forma baloanelor oferă paginilor lui Simonson o structură chiar mai elaborată decât au deja, dar în același timp reușesc să conducă ochiul cititorului pe pagină cu cea mai mare ușurință.

Faptul că fiind scrisă și desenată în cea mai mare parte de un singur om apare o sinergie între poveste și artă cum nu rareori s-a mai găsit în paginile benzilor companiei de la plecarea lui Steranko, iar astfel fiecare pagină și fiecare număr are un ritm, replicile și imaginile având o cadență clară, iar pe planul mai larg al narațiunii evenimentele ce se succed au aproape mereu un contrapunct emoțional. Chiar dacă pe alocuri suprascrisă, se dau naștere aici unora dintre cele mai intense secvențe de acțiune, dar și de tragedie. Cât privește scenele mai puțin active, stilul angular și letteringul oferă greutate replicilor personajelor, deciziile personajelor căpătând încărcături shakespeariene.

Faptul că este plină de conflicte și intrigi care se întrepătrund și se rezolvă, fiecare număr avansând porțiuni din poveste, oferind fiecărui personaj timpul său bine-meritat sub reflectoare, însă mereu aducând tot mai aproape un eveniment cataclismic care să lege totul într-un ghem narativ mai mult decât satisfăcător.

Faptul că toatea acestea fac din Thor sub Simonson să se simtă ca un precursor pentru Sandman.

Următoarea în listă.

Reclame

2 gânduri despre „10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 7

  1. Pingback: 10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 6 « Razvan Van Firescu

  2. Pingback: 10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 8 « Razvan Van Firescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s