10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 8


Anterior în listă.

The Incredible Hercules #113-141(plus două miniserii, până acum)

Scenariu de Greg Pak și Fred Van Lente, artiști mai mulți

Singura lectură recomandată in școala generală care mi-a plăcut a fost Legendele Olimpului de Alexandru Mitru, care chiar se numără printre puținele cărți pe care le-am recitit, iar probabil de asta îmi plac benzile cu supereroi. Îmi plac poveștile cu personajele arhetipale, cu intrigi exagerate care servesc în același timp drept alegorii imaginative. Iar probabil de aceea banda asta și-a săpat repede un loc în inima mea, deseori oprindu-și acțiunea pentru a repovesti câte o legendă grecească cu mai mult sau mai puțină legătură cu subiectul celor ce se întâmplă pe paginile alăturate.

Greg Pak este un scenarist după care nu mă omor, dar știe să închege o poveste, să insereze în aceasta evenimente care se lasă dezvăluite în timp și au repercursiuni pe parcursul poveștii, iar Van Lente are un umor foarte geeky, dar și o capacitate extraordinară de a dezgropa diferite fapte și de a le face să se simtă relevante într-un întreg, după cum atestă seriile sale publicate independent Action Philosophers și Comic Book Comics.

Într-un fel, benzile astea cu Hercules, mai ales primele povești, se simt destul de mult ca o extensie a celor făcute de Van Lente în lucrările mai sus numite și par a continua o tradiție care merge până la Eisner, poate chiar mai departe, de a educate prin mediul acesta. Evident, unele dintre cele mai influente lucrări despre banda desenată au fost realizate prin ea însăși.

 

Cum îmi demontez singur afirmațiile

Desigur, lecțiile sunt mult mai relaxate aici, pentru că este susținută o poveste care reușește suprinzător de bine să lege diferitele mitologii cu universul Marvel deja foarte congestionat, poveste care nu ar fi rezistat cele câteva zeci de numere fără o serie de personaje în care cititorul să se investească. Poate nu personajele în sine sunt interesante, ele fiind în mare parte unidimensionale dar relațiile dintre ele sunt dintre cele mai sincere pe care le poți găsi în acest gen și în același timp analizează conceptul de erou și aghiotant, marcă a benzii cu supereroi, dar nu numai. Permutările care au loc între protagoniști le pun același comportament în diferite lumini, evitând astfel instalarea unei monotonii, simultan însă, oferind adâncime și nuanțând trăsăturile celor implicați.

A, și e un episod când Hercule se îmbracă în Thor și seduce din greșeală regina elfilor care se hotărăște să atace Asgardul pentru a-i oferi lui Thor, care de fapt e Hercule, tronul, însă este oprit de Thor care se îmbracă în Hercule, care se poate lăuda acum în sfârșit că l-a înfrânt pe Thor, când de fapt rezultatul luptelor a fost același ca întotdeauna.

Următoarea în listă.

Reclame

2 gânduri despre „10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 8

  1. Pingback: 10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 7 « Razvan Van Firescu

  2. Pingback: 10 benzi de la Marvel care nu sug epic – 9 « Razvan Van Firescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s