Al Treilea Reich – Richard J. Evans


Trebuie sa recunosc ca nu am mai citit de foarte mut timp o carte despre cel de-al doilea razboi mondial, ca sa nu mai spun ca nu am avut niciodata in mana un volum care sa studieze mai profund aparitia si ascensiunea partidului nazist. Am citit foarte multe carti despre Hitler si gasca sa, despre lagarele naziste, despre razboi, etc. dar niciodata despre inceputurile efective ale NSDAP-ului, a formarii si evolutiei sale.

Primul volum din Al treilea Reich de Richard J. Evans aparut la RAO in colectia de carti dedicate celui de-al doilea razboi mondial este, din punctul meu de vedere, extrem de interesant si destul de bine documentat. Mi-a placut foarte mult ca autorul a incercat sa surprinda si opiniile societatii germane de atunci cu ajutorul jurnalelor (de ex. Victor Klemperer) tinute de oamenii de atunci.

Mi s-a parut foarte utila trecere in revista a evenimentelor politice ce au decurs dupa 1918 precum si efectul inflatiei si a recesiunii asupra societatii germane. Deciziile politice si declinul economic, precum si nemultumirea populatiei somere si infometate se regasesc expuse foarte succint in volumul lui Richard J. Evans, autorul pastrandu-se obiectiv si profesionist.

Primul volum din cele trei dedicate celui de-al treilea Reich incepe cu trecerea in revista a Reichului bismarckian si enumerarea plusurilor si minusurilor regimului impus de Cancelarul de fier pentru ca mai apoi sa prezinte idealurile primului razboi mondial si culminand cu instaurarea Republicii de la Weimar si nemultumirile sociale provocate de tratatul de la Versailles.

Perioada in care democratia a fost reprezentata in Germania in timpul Republicii weimarene este foarte clar si detaliat redata, atat din punct de vedere social cat mai ales politic. Detaliile legate de jocurile politice si influenta inflatiei si mai apoi a recesiunii sunt strans legate de evolutia rapida si puternica a partidului nazist, autorul reusind un adevarat tur de forta in capitolele dedicate perioadei interbelice. Ascensiunea NSDAP-ului este redata succint, Richard J. Evans urmarind evolutia nazistilor cu o foarte mare atentie acordata detaliilor de ordin politic si social.

Volumul se incheie cu numirea lui Hitler ca si cancelar si deciziile luate in prima jumatate a anului 1933 in ceea ce priveste trecerea tuturor organizatiilor sub puterea statului al carui senil presedinte nu mai era decat o marioneta sub bratul de fier al zvasticii.

Recomad volumul atat impatimitilor de istorie cat mai ales celor care sunt ca si mine pasionati de regimurile dictatoriale care au zdruncinat societatile secolului XX.

Personal m-a marcat un fragment de la sfarsitul cartii pe care tin neaparat sa-l redau si veti intelege imediat de ce:

Victor Klemperer cu doua zile inainte de boicotul nazist de la 1 aprilie 1933 impotriva magazinelor evreiesti nota in jurnal:

atmosfera este asemanatoare perioadei premergatoare unui progrom din Evul Mediu sau din adancurile Rusiei […] Noi suntem ostatici […] Noi – adica comunitatea amenintata a evreilor. De fapt, ma simt mai degraba rusinat decat speriat. Si mi-am imaginat dintotdeauna ca secolul XX si Europa Centrala sunt cu totul altceva decat secolul al XIV-lea si Romania.

Extrem de neplacute cuvinte venind din gura cuiva care traia pe atunci sub teroarea nazista, acum nu mai mult de 80 de ani… cu atat mai mult cu cat se pare ca nu s-a schimbat absolut nimic. Extrem de dureroasa prin actualitatea sa, aceasta remarca.

P.S. trebuie sa atrag atentia tehnoredactorului asupra abundentei de greseli de tehnoredactare. Este o adevarata simfonie de greseli de ortografie si de gramatica, greseli care fac parcurgerea textului un adevarat chin uneori. Avand in vedere pretul piperat al volumului ma astept ca urmatorul volum sa apara in conditii ortografice si gramaticale decente, iar textul sa fie mai lizibil decat cel pe care l-am prezentat mai sus.

Cumpara cartea de aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s