Distribuție digitală și piraterie – II


Dacă Internetul vuiește fără vreun prea mare rezultat de discuții pe tema distribuției digitale, găsindu-se ea în Kindle, Steam, iTunes, comiXology sau cine știe ce altă bazaconie, eu sunt cu un pas înainte și caut metode de a o face mai eficientă, chiar dacă în unele părți ale lumii ea nici măcar nu există.

Și mi-au picat ochii pe poza asta.

Nu e chiar la subiect cu ce prezint mai jos, dar e în asentiment

Nu e chiar la subiect cu ce prezint mai jos, dar e în asentiment

 

Ceea ce m-a dus cu gândul la DRMuri. Găsim DRMuri în multe forme și cam în toate mediile, iar în general scopul le-a fost depășit, continuând totuși să fie implementate, din ce în ce mai draconic chiar, pentru a susține o piață anacronică. DRMul limitează accestul la produs, fie că îl leagă de un device, sau restricționează numărul de utilizări. În definitiv, prin în cazurile extreme, al căror număr este în creștere, utilizarea unei asemenea tehnologii, produsul nu mai este cumpărat, ci închiriat. Și de cele mai multe ori, clientul nici nu este informat de acest lucru. Iar din punctul meu de vedere, asta este cea mai mare problemă cu care se confruntă mediile digitale sau digitalizate. Crează o crevasă între producător și consumator, dar și între consumatori criminalizând împrumutul.

Iar unul dintre cele mai des invocate motive pentru a le continua existența este invalidat zi de zi, pentru că pirateria funcționează și e în floare. Mereu un anumit segment al populației va refuza sau va fi incapabil să plătească pentru produsele mediatice și culturale, însă a încălca drepturile consumatorilor legali, chiar a-i face incapabili să se bucure de produsul achiziționat doar pentru a incomoda un număr de persoane care oricum nu se numără și probabil nici nu se vor număr printre consumatori, este un act contraintuitiv pentru toată părțile componente ale oricărei industrii.

Reclame

16 gânduri despre „Distribuție digitală și piraterie – II

 1. Pentru că cineva plătește prețul întreg pe un produs și are dreptul să îl utilizeze doar de cinci ori, cum s-a întâmplat cu Spore, de exemplu.

  Pentru că dacă eu cumpăr o carte, fizică, am voie să o împrumut cui vreau, fără a-i da și biblioteca.

  Pentru dacă se fură un produs fizic, se garanteză că cineva nu-și mai va mai căpăta investiția făcută.

  Pentru că eu am febră și spun prostii.

 2. Bine bine, asta înseamnă că anumite implementări de DRM îs nașpa, la fel cum cineva care-și păzește locuința poa’ să facă chestii de prost gust gen legat clanța la 220 (dau și eu exemplu). Nu înseamnă că toate îs nesimțite. Io-te, pe Kindle cică poți să împrumuți cărți cu DRM.

  Aia cu investiția făcută n-am înțeles-o. Ce vrei să zici?

 3. Poți să-mi dai exemplu de un serviciu sau produs livrat printr-un mod clasic(se oferă banii se oferă produsul, fără abonamente sau alte alea) care se folosește de un DRM relativ inofensiv, dacă nu și eficient?

  • Cărțile de pe Kindle? O grămadă de CD-uri pe care scrie „copy protection” sau ceva și pot bine-mersi să fac mp3-uri din ele? (Astea intră la inofensiv.)
   Pdf-urile pe care le downloadezi de la Safari Books Online și pe care scrie „Prepared for Georgel Stănescu” și adresa de email, astfel încît nu te oprește nimeni să le dai cunoscuților dar nu ți-ar veni să le faci publice pe net?

 4. Păi, par example, dacă io îmi cumpăr o carte pentru Kindle de la Amazon, altcineva degeaba ia fișierul ăla, că nu-l poate citi (e legat de contul meu de pe Amazon).
  Tot DRM e, par example, dacă trimit prin Exchange un email pe care să nu-l poată citi decît cine vreau eu să-l citească, să nu îl poată forwarda, copia etc.

   • Cred că mai degrabă e ce vor cei de la Fractale să facă cei de la Funimation?
    Ăia de la 2ch sunt doar rasiști și în general spun prostii, dar acum și-au dat seama și ei de tâmpenia făcută de Fractale, care au spus că vai uite pirații, nu le mai exportăm legal și până la urmă tot ei pierd.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s