Top 10 benzi desenate din 2010 #5-1 și mențiuni


Locurile 10-5 aici.

#5 Helloby/B.P.R.D. și restul, de arhitectul principal Mike Mignola și mulți alții

Anul acesta a fost cel mai bun an pentru Hellboy și universul său. S-a încheiat mai bine de un deceniu de poveste, iar finalul nu a fost cu nimic mai prejos de ceva apocaliptic. Fața lumii a fost schimbată permanent, orașe importante rase de pe pământ, Hellboy a devenit regele mistic al Britaniei, B.P.R.D. a căpătat jurisdicție mondială, iar personajele nu au încetat deloc din a crește. Să nu mai spun de miniseriile auxiliare care șlefuiesc povestea principală, sau de one-shoturile desenate de Richard Corben. Hellboy desenat de Richard Corben!

#4 Strange Tales 2, de mulți, mulți, mulți artiști

Multe povești cu personajele Marvel concepute de artiști și scriitori indie. Unele sunt scrisori de dragoste, altele sunt tentative de ridiculizare. Multe pur și simplu nu înțeleg materialul cu care sunt forțate să lucreze și nu le condamn. E o colecție superbă de artiști și poveștile lor neobișnuite și amuzante. Cireașa de pe tort e furată, însă, de către Dear Logan, de Raphael Grampa. O bandă care nu e amuzantă ci tristă și brutală, care nu numai că înțelege personajul dar îl și ridică la culmi pe care nu s-a cățărat niciodată până acum.

#3 Daytripper, de frații Moon și Ba(cu accent)

Daytripper este o bandă despre viață privită prin prisma morții. Cum ne este viața afectată de moartea celor din jurul nostru și cum schimbă ultimele clipe semnificația a tot ce am trăit până atunci. Este povestea vieții scrisă într-un necrolog continuu, aproape liric și superb ilustrat de cei doi frați brazilieni.

#2 Acme Novelty Library #20: Lint, de Cris Ware

Dacă Daytripper este o meditație asupra vieții, Lint este o analiză clinică, formală și exahustivă a ei. În fiecare pagină Ware reinventează banda desenată făcându-ne să vedem lumea prin ochii unui prunc, copil, adolescent și în final bătrân pe patul de moarte. Este o bandă densă, poate prea rece în abordare, deși Ware nu se poate despărți de melancolia, aproape deprimarea ce-i caracterizează poveștile.

#1 Xed Out, de Charles Burns

Tintin + William S. Burroughs! Stai un pic și rotește propoziția asta prin gură, pune-o pe o foaie, vizualizează rezultatul.

Poate sunt gusturile mele adolescentine, dar banda asta am așteptat-o de când am auzit că va apărea, în primul rând pentru că mi-a plăcut la nebunie Black Hole și mi-au plăcut celelalte benzi ale lui Charles Burns, iar una în plus, mai experimentală, influențată de Herge(cu accent) și Burroughs, nu putea să nu fie ceva monumental. Cel puțin să nu mi se pară. Iar deja, cu doar un sfert de poveste spusă, mi se pare mai densă, mai complexă și într-un fel mai distractivă decât tot ce a făcut până acum, deja recitind-o de vreo două trei ori.

Și acum despre benzi care probabil ar fi ajuns pe lista asta dacă le-aș fi citit, în general ne-americane. În primul rând, benzi precum Pluto de Urasawa și Tezuka, Vagabond de Inoue, Dungeon de Sfar și Trondheim, Little Nothings de Trondheim, toate astea sunt benzi lunguțe de care m-am apucat, mai mult sau mai puțin recent și cu care n-am ajuns până în 2010. După recenziile primite sunt sigur că au continuat treaba excelentă pe care au făcut-o până acum, dar nu cred că ar fi fost onest să le includ în lista asta.

Apoi, benzile lui Morrison care și-au făcut locul pe diferite liste asemănătoare, nu mi s-au părut așa de bune. Mă rog, cele cu Batman. Joe the Barbarian n-am citit-o. Anul ăsta a fost un an slăbuț pentru Batman sub Morrison, deși a scris multe benzi cu personajul. Poveștile care până nu demult erau imaginative și redescopereau personaje foarte interesante, acum au devenit o încercare de a încheia o poveste veche de vreo patru ani. I-a ieșit, dar n-a fost nimic spectaculos.

Thor the Mighty Avenger, iarăși mai apare des prin liste de sfârșit. E o bandă amuzantă și drăguță, bine desenată, care caracterizează foarte bine personajele din universul Marvel. Dar cam atât.

Sunt multe benzi din alternativă care nu sunt chiar pe gustul meu, sau pe care nu le-am citit, sau chiar dacă le-am citit, nu sunt destul de familiarizat cu ele, cu autorii lor, încât să-mi permit să emit judecăți de valoare.

Și în final, că am văzut că încep să apară și din astea pe listele altor oameni, niciun un webcomic nu a avut un raport dintre calitate și numărul updateurilor încât să-mi ofere cine știe ce satisfacții. Poate Lovecraft is Missing. Okai, mențiune onorabilă.

Reclame

6 gânduri despre „Top 10 benzi desenate din 2010 #5-1 și mențiuni

 1. Uite care-i faza… Imi palce articolul, l-am citit, dar nu sunt experta si nu am timp sa ma interesez si sa citesc alte tipuri de benzi desenate. Insa nu inseamna ca nu o fac. Aveam ochii rosii si un comportament ciudat cand citisem Harley Quinn (ma asociez cu ea in comportament si atitudine). Este greu sa comentezi la un articol despre niste benzi desenate pe care nu le-ai citit sau chiar nu ai auzit pana acum… oricum, vreau sa stii ca este awesome ca stii atatea despre benzi desenate. Te admir si aproape zilnic trec pe aici in asteptarea unui nou articol, indiferent de subiectul ales de tine. Don’t lose hope!

  • Ă…mersi. Nu prea sunt obișnuit să mi se arate apreciere.

   E un soi de roman grafic de domnul Scott McCloud, Understanding Comics (e o trilogie de fapt, dar asta e cea mai veche și paradoxal cea mai serioasă), care tratează limbajul benzii desenate și se folosește de multe exemple din toate genurile de bandă și cam din toate timpurile, inclusiv multă mang. După părerea mea e un ”must-read”. E efectiv un data-dump și în doar vreo două ore(cel mult) ajungi să cunoști secvențe enorme din istoria mediului.

   E cam shoehorned recomandarea asta aici. Cred că putem da vina pe oleacă de surmenaj.

   • Mersi frumos, apreciez gestul si am timp sa citesc, dar as prefera intai sa caut pe net, pentru ca nu prea am incredere in posta romana, daca din cate inteleg cartea este una reala si nu in format .pdf

   • Reală e oricum cartea, doar că e digitală. Am zis că nu ți-o trimit fizic. De fapt e în format cbz. Tehnic e o bandă desenată, care vorbește despre benzi desenate, prin benzi desenate. Cât de tripat e asta?

 2. Pingback: Top 10 benzi desenate din 2010 – #le 10-6 « Razvan Van Firescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s