Si daca… nu ai fi citit cartea asta?


O puteti cumpara de aici

Azi dimineata in jurul orei trei am inchis volumul coordonat de Robert Cowley Si daca…? dupa care am devorat restul de mancare rece de rata cu ceapa si masline. Si daca nu as fi terminat cartea la acea tarzie ora din noapte as mai fi terminat mancarea rece si astfel as fi evitat un conflict deloc de dorit a doua zi de dimineata? Ar mai fi fost un weekend pasnic, sabatorit cu jocuri de cruce, Colonistii din Catan, Risc sau Dominion?

Am inceput recenzia glumet, in ciuda faptului ca lucrarea de fata este destul de serioasa si academica. 22 de istorici si impatimiti de istorie se strang la apelul lui Robert Cowley si scriu pana la 30 de SI DACA…? incepand cu asediul asirienilor asupra Ierusalimului, cu scurte opriri asupra lui Alexandru cel Mare, a imperiului mongol, Napoleon, Primului Razboi Mondial, Al doilea Razboi Mondial si culminand cu Razboiul Rece.

De ce ar trebui sa citesti cartea asta? Pentru ca iti spune cum ar putea sa arate lumea daca bolile nu ar fi decimat armate sau daca nu ar fi avut loc modificari meteorologice sau daca s-ar fi dat unele ordine mai rapid sau daca nu s-ar fi interceptat unele planuri de razboi sau daca unele gloante nu si-ar fi gresit tinta sau daca un taxi ar fi lovit mortal un prim ministru englez s.a.m.d.

Lucrarile istoricilor din volumul coordonat de Robert Cowley sunt extrem de interesante si este acordata atentie atat contrafactualului de prim rang ca si contrafactualul de tip secund, volumul avand parte atat de teorii foarte bine dezvoltate si elaborate cat si de scurte exemple si istorioare care ar fi putut modifica complet istoria asa cum s-a intamplat. Un exemplu ar fi uciderea imparatului Wilhelm de catre Annie Oakley care in momentul in care kaiserul si-a pus trabucul in gura pentru a-i permite starletei lui Buffalo Bill sa-si faca numarul, in loc sa reteze scrumul de la trabucul aprins, glontul sa poposeasca in teasta imparatului care astfel poate ca nu ar mai continuat Weltpolitik-a agresiva si astfel nu ar mai fi fost primul razboi mondial. Sau cine stie care ar fi fost soarta Angliei in cel de-al doilea razboi mondial daca taxiul care l-a lovit in 1931 pe Winston Churchill in loc doar sa-l raneasca, l-ar fi ucis?

In fine, volumul este plin de astfel de teorii si aduceri aminte despre diferite momente atat de simple care ar fi putut influenta decisiv soarta lumii.

Personal am o singura obiectie, si intamplarea face sa am si ceva cunostinte legate de acest moment si se refera la subcapitolul din eseul semnat de Robert Cowley, Generalul si soldatul. In 1914 un general pe numele sau Charles Fitzclarence impreuna cu un efectiv de 370 de soldati s-au napustit asupra castelului Gheluvet unde era cartiruit RIR 16 si i-au imprastiat care incotro tragand ca bezmeticii dupa bavarezi. In acel RIR 16 Adolf Hitler, viitor initiator al celui de-al Treilea Reich si al celui de-al doilea razboi mondial, era curier si se presupunea ca ar fi fost si el pe acolo, fugind mancand pamantul. Cowley spune ca atunci a fost un moment de cotitura in istoria umanitatii caci Adolf Hitler a fost la un pas de a fi impuscat si ucis, RIR 16 fiind zdravan plumbuit de mana de oameni ai lui Fitzclarence care a ramas cu si mai putini oameni dupa ce a fost prins de artileria prusaca. Desi Robert Cowley mai aduce diferite argumente in favoarea teoriei sale, din pacate, din punctul meu de vedere nici una nu sta in picioare, desi este cunoscut faptul ca nemtii au talentul de a trece peste momentele mai putin victorioase ale armatelor sale, istoricul pierde din vedere faptul ca la acel moment Hitler era un simplu curier care la momentul respectiv putea foarte usor sa fie plecat cu o alta saltea in spate asa cum s-a intamplat pe data de 21 octombrie 1914, adica cu zece zile mai devreme de atacul de la castelul Gheluvet. O cumpana mai relevanta a avut Adolf Hitler la inceputul lui octombrie 1916 cand in lupta care a avut loc intre orasele Baupame si Le Barque, RIR 16 a inregistrat 250 de morti, 855 de raniti si 90 de disparuti. Toti membrii unitatii de curierat au fost fie ucisi fie raniti. In pasajul subteran unde se afla si Hitler doi oameni nu puteau decat cu greu sa treaca unul pe langa celalalt iar in momentul in care un obuz a lovit adapostul doar doi oameni au ramas in viata, din care unul a fost Hitler lovit la un picior de un srapnel. Oare nu este mai veridica aceasta varianta decat cea a lui Robert Cowley? Daca printre cei 250 de morti unul s-ar fi numit Adof Hitler? Daca in jurnalul regimentului ar fi aparut la disparuti Hitler in loc de raniti? Daca srapnelul i-ar fi intrat in cavitatea toracica in loc de picior? Nu este mai posibil si valabil acest scenariu decat cel propus de Robert Cowley? Mai degraba a atarnat de un fir de par existenta celui de-al doilea razboi mondial in anul 1916 in loc de 1914, iar cand spun asta ma refer, bineinteles, la supravietuirea caporalului Adolf Hitler.

Off-topic: si daca Hitler accepta gradul de ofiter atunci cand i s-a propus, ar mai fi avut accesele de grandomanie puse pe seama inferioritatii sale pe scara ierarhica a armatei? Oare generalii sai l-ar fi respectat altfel daca nu ar fi fost un simplu caporal?

Mi s-a parut o carte extrem de interesanta si provocatoare din punct de vedere intelectual si o recomand oricarui impatimit de istorie contrafactuala, de istorie sau de, de ce nu?, science fiction sau futurologie.

Desi capitolele despre razboiul de independenta american precum si despre cel de secesiune mi s-au parut extrem, extrem de plictisitoare, totusi merita parcurse, doar pentru ca ofera sansa de a intelege slabiciunea pentru patetism si romantism de vodevil a poporului american, slabiciune pe care, se pare, ca orice candidat la presedintia SUA o exploateaza la maxim (episodul Washington si ochelarii in fata Congresului).

Anunțuri

2 gânduri despre „Si daca… nu ai fi citit cartea asta?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s