Orient, Occident – Salman Rushdie


Orient, Occident este o culegere de povestiri care, dupa cum spune si titlul, sustin pendulul lui Rushdie intr-un perpetuum mobile intre cele doua culturi atat de diferite si de care emigrantul nu se poate dezice. Poate ca mai mult ca in oricare scriitura a lui Salman Rushdie se poate vedea de ce in sufletul sau aceste doua lumi cu o cultura atat de diferita nu se pot rupe una de cealalta, nu pot exista diferit, ci doar impreuna.

Dansul Orientului in compania Occidentului este unul tulburator de sentimental cu atat mai mult cu cat muzica este scrisa de Rushdie iar ringul de dans este sufletul sau.

Stiu ca suna extrem de patetic, insa la fel sunt si povestioarele din aceasta mica cartulie. Patetice dar fara efecte adverse.

Unele povestiri sunt parca rupte din lumea lui Hasek (una singura mai exact, dar va las sa o descoperiti singuri) pe cand altele aduc mai mult a influenta americana.

Orientul se poate confunda cu Occidentul si invers, doar in masura in care lasi pe unul dintre ei sa preia controlul asupra unei situatii date. Oamenii se adapteaza la orice, problema cea mai importanta este cum isi adapteaza tarele culturale la schimbarile de mediu.

Cel mai mult mi-au placut Yorick si La licitatia condurilor de rubin.

Imi place sa compar povestirile din acest volum cu filmul de animatie Les triplettes de Belleville pentru ca si filmul si cartea iti lasa senzatia ca ai pierdut ceva din vedere, ca ti-a scapat esentialul pe care autorul vrea sa-l transmita, mai ales pentru ca ceva te-a sensibilizat aproape fara sa iti dai seama, frumusetea cuvintelor si a imaginii, atentia la micile detalii care sfarsesc prin a-ti umezi ochii, incapacitatea de a intelege totalmente sentimentele personajelor atat datorita evenimentelor extraordinare prin care trec cat si datorita autorului care pune ceva din sufletul sau in opera insa atat de bine criptat incat ramai cu acea senzatia ca ti s-a spus ceva dar nu a-i reusit sa prinzi mesajul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s