China Mieville – Statia Pierzaniei


Sper să nu trec pe teritoriul lui Răzvan. Se poate scoate.

 

Doamne, ce copertă urâtă!

 

 

Nu cred să fi văzut vreo lucrare mai interesată de coeziune tematică așa cum este Stația Pierzaniei. Se găsește aici un roman literalmente prins între două lumi, masiv și grotesc, însă tocmai din cauza asta s-a răsfirat ceva izbitor printre paginile cărții. E aproape o artă poetică în proză , experiențele personajelor mulându-se foarte apropiat pe experiențele citirii și probabil ale scrierii paginilor acestea care năvălesc necontenint.

Totul, viu sau mort se zbate împotriva unei duble nature. Totul e cârpit, refăcut, remodelat într-o structură babeliană ca un triump jegos al diversității. Însăși genul din care face parte textul este vinovat de această dedublare nu numai prin negăsirea unui loc anume în vreo clasă erudit stabilită, îngropându-și rădăcinile în tot ce înseamnă ficțiune speculativă și horror, dar și prin personajele care îl populează, care din cauză complexității și intensității trăirilor lor, nu prea ar avea ce căuta în așa ceva. Transced arhetipurile SF în care par inițial plasați, devenind mult mai mult decât mobile pentru dezvoltarea unei anumite povești sau întruparea unor anumite ideologii.

Totul e masiv, inclusiv romanul. Parcă e sculptat, însă nu într-un bloc de piatră ci într-unul de orori. Iar din el pornește orașul, Noul Crobuzon; mereu crescând, mereu forfotind și țipând, cu străzi agonizând în spasme și canale inundându-se de coșmaruri, orașul nu rămâne în carte ci se șlefuiește pe trupul și chipul cititorului. Descrierile vaste ale aleilor strâmte se ard ca pecete, iar acestea fac ca orașul să treacă de la a fi un simplu oraș, doar un decor insalubru la ceva mai important chiar decât un personaj. Acaparează narațiunea, oprind acțiunea în loc pentru a se descoperi în toată hidoșenia și grandoarea sa terifiantă.

Totul este grotesc, de la rasele ca niște amalgamări cât mai bizare de om și animal, la intențiile și acțiunile personajelor. În Noul Crobuzon se practică o anumită pedeapsă înfiorătoare ce constă în grefarea ”artistică” a condamnaților cu părți din trupuri umane sau animale, astfel încât corpurile să le devină oglinzi ale crimelor comise.

Firele narative sunt suspect de clasice, însă prin numărul lor și diversitatea surselor din care s-a preluat se dă naștere unui monstru care reușește să înglobeze într-o poveste horror prin excelență intrigi politice și revoluționare, idile, secțiuni majore din povești polițiste și chiar o mică incursiune de D&D, în care o trupă de aventurieri pătrund tot mai adânc într-o fortăreață pentru a înfrânge un rău nu chiar antic, însă în mod cert exotic.

New Wierd, cum se numește genul ce sfidează definiția și la care accede romanul de față, nu știu dacă e chiar așa de nou, însă în mod cert e ciudat. Doar că bizareria are un sens și uneori se simte a fi chiar programatică. Romanul aduce cam în toată substanța sa cu unele povești de Lovecraft sau cu alte lucrări vechi de horror, doar că mai ambițioas, mai conștient de ceea ce reprezintă și de locul său în restul literaturii și aș zice chiar scris într-un limbaj mai lucrat, mai artistic dacă aș fi să mă iau după scriiturile domnului Mieville ce plutesc pe Internet și pe blogul său. Din traducerea domnului Samoilă nu îmi pot da seama.


Reclame

3 gânduri despre „China Mieville – Statia Pierzaniei

   • Editia pe care o am eu arata mai bine si e si o editia de buzunar.
    Am tot ce au tradus de Mieville cei de la Tritonic dar nu spun asta pentru a ma lauda ci doar pentru a-ti spune inca o data ca pot sa iti fac rost de ele. 🙂
    Ce dracu, am lucrat in librarii.
    P.S. Rusinea mi-a placut foarte mult. Am sa spun intr-o recenzie si de ce.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s