Noua eră și ”noua” televiziune


Un articol de către Dafnis Varvitsiotism scris în 2002 pentru publicația ”Parakatathiki”, preluat de către revista Familia Creștină(din câte îmi dau seama o rebranduire a Presei Ortodoxe) în numărul 7 din 2010. Scuze pentru calitatea scanului. Din câte am verificat nu a apărut pe siteul publicației.

Edit: Sper să fie articolul mai ușor de citit acum

 

 

 

 

3 gânduri despre „Noua eră și ”noua” televiziune

 1. Eu chiar nu-nteleg de ce se demonizeaza atat deconstructivismul. In primul rand, nu mi se pare a fi o cauza a vitregiei perioadei actuale (care nu e chiar cea mai vitrega perioada, daca ne gandim, de ex, la marea ciuma din Evul Mediu), ci o consecinta, un rezultat natural, e numele care s-a dat tendintei preexistente. In al doilea rand, indiferent de domeniul in care e aplicat, termenul ‘deconstructiv’ nu e echivalent cu ‘distructiv’: primul presupune o alegere rationala, al doilea un refuz orb.
  Asta pentru a fi generali si a intra in jocul stabilit de articol, caci daca e sa ne gandim la decostructie in sensul pe care i l-a dat Derrida, ceea ce putem citi in presa ortodoxa e doar o insiruire de exagerari si neconcordante telenovelistice.

  • Aș zice că oamenii fac acolo un om de paie, dar este ceva mult mai meschin în întreaga atitudine decât lasă să se înțeleagă denumirea respectivei eroare în argumentare.

   În primul rând ce caută un articol care vorbește în mare parte despre un curent relativ nou în critică și artă, într-o revistă intitulată ”Familia Creștină”, alături de mărturia unui rocker și sfaturi despre spovedanie? Este clar că un articol care tratează asemenea teme nu se adresează publicului țintă al acestei publicații. Mă rog, să spun că tratează ceva, înseamnă să îi ofer prea mult credit.

   Aproape toate publicațiile de apologie(vorba vine) ortodoxă pe care le-am citit, fac uz de tehnicile de manipulare utilizate în articolul de mai sus. Crează o atitudine de -noi ăștia puțini și drepți împotriva lor celor mulți și corupți- prin utilizarea obscurantismului și oamenilor de paie. Găsesc un curent de gândire minor sau nu foarte cunoscut publicului căruia se adresează respectiva lucrare, concept pe care îl cosmetizează astfel încât să se muleze pe scopurile lor, îi exagerează importanța și influența după care proclamă că ei luptă împotriva acelei aberații care sfidează ordinea firească a lucrurilor și implicit pe Domnul. Ori, printr-o metodă similară acuză populația intelectuală cum că intenționat, conspirativ chiar, ar împiedica progresul în filozofie, doar pentru a nu crea o filozofie care să apropie omul de Dumnezeu. Cum ar fi cazul cu Vlăducă și logica nonaristoteliană utilizată de A. E. Van Vogt.

   De ce din toată puzderia de teorii ale postmodernismului și de manifestări ale sale în arte și culturi au ales taman deconstructivismul? Pentru că la fel cum ai observat și tu, seamănă cu ”distructiv”. După cum am mai spus, este doar un război întru cuvânt cel pe care consideră că îl poartă și doar cuvintele le sunt arme, dar mânuite împotriva fricii, a intoleranței și ignoranței, cuvintele se pot dovedi cele mai primejdioase arme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s