Glamorama- Bret Easton Ellis


Glamorama- Bret Easton Ellis

Motto:

“Cu cît arăţi mai bine,

cu atît vezi mai multe.”

Glamorama- Bret Easton Ellis

“If you ain..t got no money take yo.. broke ass home
You say:
If you ain..t got no money take yo.. broke ass home
G-L-A-M-O-R-O-U-S, yeah
G-L-A-M-O-R-O-U-S
We flying first class
Up in the sky
Poppin.. champagne
Livin.. my life
In the fast lane
And I won’t change
For the glamorous
Ooh the flossy, flossy”

Fergie

”What have I become
My sweetest friend
Everyone I know
goes away
In the end
And you could have it all
My empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt “

NIN- Hurt

Bret Easton Ellis este autorul romanului “America Psycho”, roman transpus pe marele ecran în anul 2000 cu Christian Bale. Cei care au văzut filmul, probabil că îşi pot face o idee despre mintea întortocheată a autorului, însă nu au cum să anticipeze sub nici o formă desfrîul literar din această ultimă carte tradusă în Romînia sub titlul de “Glamorama”. E scrisă în anul 1998, în perioada în care Ellis era şi el în tabloide, cucerit fiind de spoiala specifică industriei americane. “Glamorama” este o satiră crudă, fără pic de pudibonderie la adresa a tot ce este glamorous în industria cărnii din Fenomenalele State Paranoice ale Americii.

Personajul principal este Victor Ward\Johnson, un tînăr manechin de semi-succes, cu o oarecare înclinaţie către actorie, plin de sine şi cu o ambiţie ce frizează cruzimea, ce are o prietenă foto-model foarte cunoscută şi cu un succes imens. Cercurile în care se învîrte sunt de cel mai înalt nivel, nelipsind nume mari atît de pe scena cinematografică, căt şi de pe cea a modei, creatori renumiţi şi foto-modele ce fac parte din elita mondială. Chipul său apara pe paginile revistelor zilnic. MTV-ul este ca la el acasă în preajma lui Victor. De fapt, MTV-ul este casa lui Victor ( Nota bene: vezi nota de final a lui Adrian Buz ). Petreceri, droguri, alcool, haine scumpe, sex, televiziune, tabloide, toate acestea formează viaţa lui Victor Ward. Toate acestea sunt Victor Ward. Însă lumea lui Victor Ward se pare că se poate destrăma ca un balon de confeti, împrăştiindu-se haotic în acest univers scump şi plin de strălucire. Glamorama îşi arată colţii.

Romanul lui Bret Easton Ellis poate provoca scîrbă şi repulsie. Personajul principal, de care te ataşezi fără să vrei, prin ochii şi cuvintele căruia străbaţi culoarele vieţii de VIP produce paranoie la un nivel somatic. Frica se naşte cutanat, provoacă fiori şi piele de găină, televizorul deschis pe MTV poate deveni vomitivul sau laxativul perfect, pe măsură ce pătrunzi în iţele încurcate ale vieţii de vedetă. Scenele de sex excită şi strîng stomacul mai puţin puternic, detaliile construiesc un platou de film glamorous unde se toarnă un film porno în care personajele nu sunt deloc amatoare, totul consumîndu-se carnal în gemete pierdute în aşternuturi scumpe. Sexul este şi el ca o prezentare de modă sau ca o apariţie în faţa unei camere de luat vederi ce filmează pentru MTV sau pentru un show de maximă audienţă. A face dragoste presupune stil, personalitate, presupune să fii cool, presupune strălucire şi glamour, dacă faci parte din aceeaşi lume din care este şi Victor. A purta un smocking la o prezentare Calvin Klein sub sute de bliţuri ale paparazzilor înseamnă stil, to be cool, glamour, ori, aşa trebuie să te comporţi şi în momentul în care i-o tragi oricărei personalităţi obişnuită să apară zilnic în reviste şi la televizor. Sexul e o a doua prestaţie pe podiumul iluminat al mondenităţii. În “Glamorama” sexul e marca Miller sau Apollinaire. E extrem şi dens, imaginile persistînd pe retină suficient cît să-ţi facă poftă sau să te scîrbească pentru un timp.

Violenţa este la ea acasă în această lume “glamouroasă” iar Ellis se joacă cu imaginaţia noastră, punînd în scenă scene, parcă scoase din ştirile de pe CNN. La un moment dat autorul reuşeşte să dea impresia că, de fapt, tu nu faci altceva decît să citeşti un prompter, iar imaginile blurate devin deodată clare, carnea începe să miroase, fumul îţi intră în cameră, zgomote infernale îţi zgîrie urechile, iar tu te uiţi prostit la televizor şi te întrebi cînd dracu l-ai deschis. Dar televizorul e negru.

Limbajul e violent atît în dialoguri cît şi în descriere. Ai nevoie de un stomac tare sau măcar de nişte pastile care să te liniştească, cu toate că, sincer, nu cred că s-ar putea să fie de vre-un folos.

Victor Ward\Johnson poate părea un personaj comun, un cabotin, un personaj care nu prea are nimic special, nimic demn de reţinut, nimic menit să-l păstreze în memoria cititorului. Din păcate, nu este aşa. Spun din păcate deoarece toate imaginile ce le vei vedea după citirea romanului pe posturile gen MTV, îţi vor aduce aminte de el. Victor nu e un singur personaj. Victor e o panoplie de vedete închise într-un singur corp, prin intermediul căruia, acestea îşi expun temerile, trăirile, paranoia şi insuccesul. Victor e imaginea tuturora.

Romanul poate părea ambiguu şi incoerent. Totul se derulează atît de rapid încît la un moment dat s-ar putea să apară întrebarea: “Cînd am ajuns aici?”. Depersonalizarea şi replicile par a fi rupte din context, cititorul aproape că ajunge să trăiască paranoic pe tot parcursul romanului, nemaiştiind dacă chiar a începtu această carte şi dacă această carte e chiar cea care a început-o acum ceva timp. Ellis provoacă şi reuşeşte să păstreze treaz interesul cu un stil rapid, bulversant, violent, uneori patetic, dar bine camuflat în dialoguri vii şi crude.

“Glamorama” este o carte ce merită citită iar gustul amar de la sfîrşitul ei, nu se datorează nici cafelei băute pentru a te ţine treaz toată noaptea ca să termini cartea, ci datorită lui Victor Ward\Johnson şi a lumii plină de strălucire, de confetti, de bliţuri, de zîmbete prefăcute, de haine de la Prada şi Calvin Klein, de Xanax, Kleenex, lume care poate să nu fie deloc ceea ce pare a fi. Şi asta este absolut sigur.

Şi mai ales nu uita: Cu cît arăţi mai bine, cu atît vezi mai multe.

Răzvan van Firescu

04.08.2008

Anunțuri

Un gând despre „Glamorama- Bret Easton Ellis

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s